Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

28 januari 2024

Milda Lena av Gertrude Stein

Milda Lena (1909) av Gertrude Stein.
Gertrude Stein är närmast ikonisk för sin inflytelserika modernistiska konstsamling och litterära salong i Paris, där konstnärer som Picassooch författare som Hemingway och James Joyce samlades. Hon debuterade med verket Three Lives 1909. Den har beskrivits som ett litet mästerverk, och det är ur denna triptyk som Milda Lena är hämtad. Novellen ges för första gången ut på svenska, i översättning och med förord av Alva Dahl.

Milda tyska Lena var alldeles för mild för sitt eget bästa, hon gör allt hon blir tillsagd. Först hemma hos sin mor, sedan som piga hos familjen, där hon trivdes med alla göromålen och sitta i parken med barnen. De andra kvinnorna i parken uppfattade henne som lite enfaldig. Sedan ville släkten att hon skulle gifta sig med Herman, men egentligen ville han inte ha kvinnor i sin närhet. Men Lena gjorde alltid som hon blev tillsagd.
Novellresan 2024 hos Ugglan.
Januari: 1920-talets Paris.

4 kommentarer:

Hanna / Rak i ryggen sa...

Är mer bekant med Steins salong än med hennes författarskap. Vad tyckte du då, om läsningen? Förstår att hon var experimentell för sin tid.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, jag har Ömma knappar (Tender Buttons 1914) av Gertrude Stein, ganska rolig liten bok, ganska experimentell.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Fyndig titel på svenska :)

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, ganska rolig bok, funderar om inte Stein skrev på engelska...