Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

28 januari 2024

Ett kloster på månen av Bengtsson Peo, Valle Wigers

Ett kloster på månen (2024) av Bengtsson Peo, Valle Wigers. Romanen är den andra om Kirsten Hvitfeld. Den första delen, Dit antiloper kommer för att dricka, gavs ut i november 2022, läs: HÄR.
Ett kloster på månen utforskar hur ensamhet och rädsla urholkar själen. Det är en berättelse om de otyglade krafter som finns inuti en människa och det mörker som måste släppas loss när hotet utifrån kommer för nära.

Efter månader präglade av flykt och våld har Kirsten äntligen lyckats slå sig fri från sin plågoande och återvänder till hembyn i Hälsingland. Hon njuter av ensamheten, av långsamma och lugna dagar. Men en dag får hon ett samtal som vänder upp och ner på tillvaron och hon tvingas återigen fly för att rädda sitt liv. Efter en strapatsrik resa hittar Kirsten en fristad i en avlägset belägen stuga i franska alperna. Steg för steg lyckas hon skapa sig en fungerade vardag, med otaliga timmar i skidbackarna och nyfunna bekantskaper vid sin sida. Snart blir hon dock varse att det inte går att lita på någon. Kirsten dras åter in i ett mardrömslikt händelseförlopp med ödesdigra konsekvenser. Hon är beredd att gå hur långt som helst för att överleva. Men räcker det?

    Ibland räcker det inte ens att fienden är död och begravd, han släpper inte taget ens då, man får fly. Inte bara för sin egen skull utan för ens nära och kära. Kirstens lugna dagar i ensamhet i barndomens landskap blir abrupt avbrutna av ett samtal. Vem har hennes telefon med alla hennes vänners namn? Ingen tid att förlora, nattlig bilfärd genom Sverige till färja över kontinenten. En riktigt spännande bok, bra inkännande författare som får en känna både närvaro och rysningar, vågar knappt vända till nästa sida...

   "Kirsten fick givetvis huvudvärk av rödvinet, och hon hade heller inte rest lika obekvämt sedan i tonåren. Hon mindes skidresor med skolklassen till Idre eller Åre, antingen sönderfrusen i vintervinden eller svettig i understället, kroppsdelar som liksom måste stretchas på plats igen när resorna till fjällen var över.
     Det var längesedan, tack och lov, och resan hon nu gav sig ut på var en helt annan än de hon upplevt med sina skolkamrater i gränslandet mellan barn och vuxen. Det gick ändå att tycke synd om sig själv när bussen skumpade fram på vägen. Baksmällan gjorde henne blödig och skörd.
     Men lättnade över att hon inte behövde uppge något namn när hon köpte biljett var tillräckligt för att hon skulle lyckas slappna av och sova lejonparten av den drygt fyra timmar långa färden mot Alperna.
" (sid 34) Fler smakbitar: HÄR.

18 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

känner inte igen. verkar spännande. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, helt ny bok, absolut läsvärd.

femfemman sa...

Låter toppen. Ska kolla om nya stora Knallebiblioteket har den. Tack gör tips!

Lotten sa...

Okänd bok för mig, men Peo Bengtsson tror jag att jag har en annan bok av.

Hanneles bokparadis sa...

Boken är helt ny, kan dröja innan den kommer till biblioteket.

Znogge sa...

Ny för mig men det verkar vara två intressanta och mycket spännande böcker. "Ett kloster på månen" finns på Storytel men bara som ljudbok och där är jag inte än. På bibblan finns den inte så den får stanna på min lista ett tag till.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, tyckte mycket om boken, tror du skulle gilla denna, helt ny, men du kan ju be biblioteket beställa.

Mia Eggimann sa...

Det var en ny bok för mig har för mig jag läst en bok av Peo.

Monika sa...

Denna kände jag inte till.

Bokdivisionen sa...

Jag kände inte heller alls till denna.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Kände inte till boken.

Hanneles bokparadis sa...

inte konstigt, helt ny bok från i år, bra med Smakbitar 🙂

Paula sa...

den låter lite ledsam tycker jag, men är den välskriven så kan den vara intressant att läsa iaf. Tack för smak

Hanneles bokparadis sa...

Paula, en välskriven läsvärd bok.

Boklysten sa...

Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

KajsaLisa sa...

Du har verkligen hittat en bok om en utsatt människa den här gången, hoppas på ett happy end

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, en bra spännande bok, läsvärd.

Anonym sa...

Tack för fin läsning Hannele! Och till er andra hoppas jag att någon av er hittar till boken, tipsa gärna era lokala bibliotek att köpa in den! / Valle