Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

27 januari 2024

Morgon och kväll av Jon Fosse

Morgon och kväll (Morgon og kveld 2002) av Jon Fosse, nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2001.
Ett barn, som ska heta Johannes och bli fiskare, föds. En gammal man, som heter Johannes och har varit fiskare, dör. Det är enkla, vardagliga ord, ofta upprepade och omtagna, och tillsammans formar de fiskaren Johannes liv, så som Fosse skriver.

  
Ja du får bestämma, säger Johannes
   Jag måste väl det ja, säger Peter
   och Johannes tänker vad är nu det här, nej det här förstår han sig ite på, för har han inte varit tillsammans med Peter i dag och vittjat krabbtinor, och har de inte också farit in till stan och lagt till vid kajen där för att försöka få krabban såld, men de fick inte krabban såld, de blev bara av med en plastpåse full av krabba som Peter gav till fröken Pettersen, eller Peter lämnade kvar den till henne på kajen och efter ett tag kom hon ju och hämtade plastpåsen, strax efter det att de hade bestämt sig för att fara hem igen kom ju gamla fröken Pettersen, allt detta har ju hänt, och så skulle vara död
(sid 101)

6 kommentarer:

Znogge sa...

Dags att ta itu med Fosse och läsa något av honom känner jag.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Fosse skriver ganska tunna böcker, jag gillar hans speciella sätt att skriva.

Mrs Calloway sa...

jag tyckte väldigt mycket om den här boken

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag med, något speciellt att läsa Fosse.

femfemman sa...

Nej! Det går inte. Det funkar inte att läsa! Det finns ju inga punkter!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, Fosses stil är inte svår att läsa