Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

12 februari 2024

Björnen sover av Alice Munro i svt

Björnen sover (The Bear Came Over the Mountain) av Alice Munro
(ur novellsamling Kärlek, vänskap, hat).
Grant och Fiona har varit gifta i 45 år. Plötsligt fylls hemmet av kom-ihåg-lappar och Fiona minns inte om hon tagit sin medicin eller inte, vad hon gjort de senaste timmarna eller vem hon talade med nyss. Grant tvingas placera sin hustru på ett demensboende. Det förflutna blandas med nuet, klara stunder med stunder av förvirring. Vad har satt avtryck i en människas liv och vad minns man när man inte längre minns? De dagliga besöken hos Fiona minskas till ett par gånger i veckan. Han ser snabba försämringar, ibland minns Fiona vem han är. Fiona hittade en vän på hemmet. Grant önskade också hitta en vän.

"När Grant började undervisa i anglosaxisk och nordisk litteratur hade han den vanliga sorters elever i sina klasser. Men efter några år lade han märke till förändring. Gifta kvinnor började återvända till universitetet. Inte för att de tänkte kvalificera sig för ett bättre jobb eller ett jobb överhuvudtaget utan bara för att få något intressantare att tänka på än vanliga hobbyer och hushållsgöromål. För att berika livet." (sid 286)

Novellresan 2024 hos Ugglan.
Februari: Kanada.

Novellen visas filmatiserad i svtPlay:

Away from her Kanadensisk långfilm från 2006, se: HÄR.
Fiona och Grant har varit gifta i över 40 år när Fiona insjuknar i Alzheimer och måste läggas in på ett hem. För första gången på alla år skiljs de åt och Grant får inte besöka henne de första 30 dagarna. När han äntligen får träffa Fiona igen kommer hon inte ihåg honom och hennes intresse har istället vänts mot Aubrey, en rullstolsburen och stum man som också bor på hemmet. I rollerna: Julie Christie, Michael Murphy, Gordon Pinsent, Olympia Dukakis, Kristen Thomson m.fl. Oscarsnominerad.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den har jag läst. En fin novell och en upplevelse att läsa, som så mycket av Alice Munroe.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, när jag läst novellen upptäckte jag att novellen visas i svt, Oscarsnominerad film, sevärd.

Mrs Calloway sa...

har både läst och sett. bra i båda formerna

Znogge sa...

En tuff sjukdom som berör alla i omgivningen. Inte enkelt för någon.

femfemman sa...

En förskräcklig sjukdom. Så grymt när personen man varit nära, förvandlas till någon annan. Tack för filmtips!

Hanneles bokparadis sa...

Fin sevärd film efter novell av Alice Munro.

Ugglanoboken sa...

Har precis läst ut novellen och gillade verkligen!

Hanneles bokparadis sa...

Ugglan, då passar det att se filmen också!