Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 mars 2024

Mårbackasviten av Selma Lagerlöf

Mårbackasviten av Selma Lagerlöf
I Selma Lagerlöfs självbiografiska svit omnämns hennes far - i Lagerlöfforskningen ofta kallad författarens musa - som en oemotståndlig charmör, trots att situation efter situation på skriande vis efterfrågar hans kärlek. Han kallas kraftkarl, fast tydligtvis är han en man utan kraft. Lagerlöf beskriver honom som en underbar far, men av den faderliga omsorgen ser vi inga tecken alls. Mot slutet är fadern helt frånvarande, men har satt svårutplånliga spår, genom att förslösa allt familjen ägt.

Novellresan 2024 hos Ugglan.
Mars:
Mårbacka.

När Selma Lagerlöf började skriva självbiografiskt utmanade hon sig själv och sitt tidigare författarskap. »Mårbackaböckerna« - Mårbacka [1922], Ett barns memoarer [1930] och Dagbok [1932] - är en osentimental självbiografisk berättelse där inte minst mannens svek hamnar i förgrunden.

Barnjungfrun
Många små berättelser om familjen, om de tre barnen och deras barska barnjungfru som inte vet så mycket om barn. Back-Kajsa vet inte hur man leker med barn, läser inte för dem. Och lilla Selma på tre år och hade ont i en höft och hade svårt att gå. En morgon vaknade hon ensam, alla hade gått ner från den branta trappan.
"En sådan människa tycktes ju inte vara enkom skapad till barnpiga, och fru Lagerlöf hade också varit i stort beråd, innan hon stadde henne. Inte hade hon varit i tjänst förr, inte hade hon något gott att brås, och inte var hon van vid folkskick"

6 kommentarer:

znogge sa...

Har inte läst men den kan bli aktuell. Låter intressant och författaren är definitivt intressant tycker jag.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, väldigt intressant med Selmas självbiografi.

Klimakteriehäxan sa...

Jag älskar bokstavligen Selmas memoarer. Fantastisk läsning.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, lite hisnande emellanåt.

Ugglanoboken sa...

Har bara läst den första Mårbacka-boken, men de andra väntar i hyllan!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, riktigt intressant läsning.