Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

21 mars 2024

Vårt behov av vers av Isabella Nilsson

internationella poesidagen av Unesco.
Vårt behov av vers : en nonsenspoetik för nervösa av Isabella Nilsson
är i viss mån en upp­följare till Nilssons förra bok, Nonsensprinsessans ­dagbok, såtill­vida att också den berättar om hur författaren tar den egna verbala förmågan och det suveräna handlaget med rytm och rim till hjälp för att överleva. Det är en lekfull, instruktiv och gripande bok, full av blixtrande iakttagelser och infall, och med en svit suveränt översatta nonsensdikter av Mervyn Peake som bonusspår.

"Nonsenpoesin är sällan ironisk eller sarkastisk. Aldrig allegorisk eller satirisk. Ytligheten är inte skenbar, den finns inte där för att synliggöra djupet. För sådana hopplöst pryda och en smula ängsliga pessimister som jag själv fungerar nonsensdiktandet som ett ganska bra substitut för en mer ohämmat frivol livspraktik. Ett slags lättsinne light, för mellanmelankoliska och standardintroverta ordknåpare."


En bok för Ingen : brev från en underpresterande övermänniska (2022) av Isabella Nilsson var nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2023.

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Isabella Nilsson känner jag inte alls till, men hon verkar värd att bekanta sig med.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag tycker mycket om Isabella Nilssons texter.

Znogge sa...

Ett nytt namn för mig!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Isabella Nilsson har så fyndiga texter, nöje att läsa.

Anki sa...

Jag lånade Lasimaalaus av Aila Meriluoto idag. Klassiker som jag aldrig har läst.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, Aila Meriluoto on kirjoittanut paljon, näitä vanhoja vaikea löytää kirjastosta, oiskohan jtain omassa kirjahyllyssä...