Jag Àr anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och Àga böcker, lÀser, fotograferar, periodvis lÀsare; lÀser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek Àr uppfylld, Àr gift med en boklÀsare som Àlskar Fantomen. Som mormor och farmor lÀser jag Àven barnböcker. Jag mÄr bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker mÄste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den hÀr bloggen:

12 april 2024

sprĂ„k đŸ‡«đŸ‡ź kultur

Mest pĂ„ svenska, Ă€r med i Finsk Bokcirkel och stolt och glad att jag efter 50 Ă„r behĂ€rskar finska, har kĂ€mpat med att behĂ„lla och utveckla sprĂ„ket. Maken skickade mig att lĂ€sa finska pĂ„ universitetet. Han lĂ€rde sig finska sjĂ€lv, men inte pĂ„ samma kurs, för svensktalande. Kul att ha koll pĂ„ ny finsk litteratur. I nödsituationer lĂ€ser jag engelska, norska och danska. Jag förstĂ„r orden men kommer inte alltid in i kĂ€nslan. 


Vilka sprÄk lÀser du pÄ? Vilka sprÄk hade du önskat att du kunde tillrÀckligt bra för att lÀsa pÄ? undrar: enligt O i veckans KulturfrÄga.

9 kommentarer:

Znogge sa...

Personligen hade jag tyckt det varit viktigt att behÄlla mitt modersmÄl och i dag bejakar man det pÄ ett helt annat vis. Oftast tror jag dock det beror pÄ att mÄnga invandrare, framförallt kvinnor, inte lÀr sig svenska speciellt bra. DÄ behöver barnen kunna kommunicera pÄ sitt eget sprÄk. NÀr jag gick i skolan förekom arbetskraftsinvandring frÄn lÀnder i Europa. DÄ hade man ingen svenskundervisning eller hemsprÄk men svenskan den lÀrde sig stora och smÄ mycket snabbt. Har du fört sprÄket vidare sÄ att Àven dina barn talar finska?

SjĂ€lv lĂ€ser jag pĂ„ svenska, engelska, danska, norska och tyska men det senare Ă€r lite svĂ„rare. Även enkla texter pĂ„ spanska och italienska funkar men dĂ„ fĂ„r det vara enkelt.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, mÄnga invandrarkvinnor har lÄg utbildning, flera lÀnder har analfabeter, Och sÄ har vi ett gÀng med högskoleutbildning som blir taxichauförer... Svenskundervisning för vuxna har funnits frÄn 1970-talet, ibland företagen som ordnade.

Jag lÀste gymnasiet i Sverige, levt med en svensk hela tiden. Vi började tala finska med de Àldsta, men svÄrt i sandlÄdan nÀr ingen lekte och pratade med dem... flesta barn pÄ förskolan. HemsprÄkundervisning för barn försvann pÄ 1990-talet, en hel generation tvÄsprÄkiga försvann.

Znogge sa...

Det stÀmmer inte. FrÄn och med Ärskurs 1 har de flesta rÀtt till undervisning i sitt modersmÄl.

Jokke sa...

Endast finska, svenska och engelska, men jag kan lÀsÀ lite norska.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, ja, idag, men det var stopp under tio Ă„r.
TrĂ€dgĂ„rdstidningar fixar jag pĂ„ tyska 🌾

Jokke, du skriver vĂ€ldigt bra svenska 🇾đŸ‡Ș đŸ‡«đŸ‡ź

femfemman sa...

Bra gjort att lĂ€ra sig finska. Är inte det ett riktigt svĂ„rt sprĂ„k? En grammatik som Ă€r helt olika de germanska sprĂ„kens.
Beundrar alla som kan mÄnga sprÄk. För egen del sÄ hÄller jag mig helst till svenskan.
God fredag !

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, finska sÀgs tillhöra bland de svÄraste sprÄken.
Fin kĂ€rleksförklaring av maken att lĂ€ra sig finska 💕

Robert W sa...

Det Ă€r en stor förmĂ„n du har att du behĂ€rskar finska. Äldsta dottern har lĂ€st koreanska (i Korea!) Vad hon ska ha kunskapen till vet jag inte, men jag beundrar henne för att hon bestĂ€mde sig för att göra det. Och kunskap Ă€r en lĂ€tt börda att bĂ€ra.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, barnbarnet var pÄ scoutlÀger i Sydkorea i somras, engelska kunde ungdomar. Maken har lÀrt sig hindi... skriva och prata, han har nÄgra indiska vÀnner. Kul med sprÄk!