Sommarläsning i skuggan, lyssnade på Nils Olssons föredrag.
Konsten att sätta texter i verket.
Gertrud Stein, Arne Sand och litteraturens (o)befintliga språk (2013) av Nils Olsson.
Boken rör sig över ett brett fält som också omfattar samtida konstteori, estetik- och mediehistoria - allt i form av en infallsrik exposé över modernismens transformationer under det senaste seklet.
Här introduceras också på allvar två betydande författarskap i ett litteraturvetenskapligt sammanhang. Gertrude Steins roman A Novel of Thank You (1926) och Arne Sands roman Väderkvarnarna (1962) är utgångspunkter för en undersökning av hur litterära praktiker kan omsätta en reflektion över sina historiska och estetiska villkor. I de här fallen tar detta formen av en serie utmaningar: av konstverkets materiella gränser, av skärningslinjen mellan olika medier, liksom av modernistiska romankonventioner. Olsson försöker svara på frågan om hur vi idag kan tala om litteratur på
ett sätt som omfattar både en traditionell kanon och de litterära
praktiker som tenderar att hamna utanför litteraturens sanktionerande ramverk.
Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.
Leta i den här bloggen:
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar