Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

02 juni 2024

Tidstillflykt av Georgi Gospodinov


Tidstillflykt (Time Shelter 2024) av Georgi Gospodinov. Romanen fick 2023 års internationella Booker-pris, som delas med översättaren Angela Rodel, samt Strega European Prize.

Gaustin, en gåtfull flanör och resenär i tiden, bestämmer sig för att öppna en klinik för alzheimersjuka utanför Zürich. På skilda våningsplan återskapas olika epoker, dit de sjuka kan gå för att finna tröst i sina minnen. I takt med att rummen blir alltmer övertygande börjar också friska människor att söka sig dit, och till slut vill hela länder återvända till det förflutna Men vilka var egentligen de gamla goda tiderna? En dag beslutar EU att ordna en folkomröstning om det förflutna.


UKON intervjuar Georgi Gospodinov på stadsbiblioteket.

"Jag kom hit i ett brådskande ärende, som man i regel gör till New York, på flykt från något, på jakt efter annat. Jag flydde det förflutnas kontinent till en plats som hävdade att den inte hade något förflutet, trots att den med tidens gång hade samlat på sig en hel del. Jag bar runt på en gul anteckningsbok, letade efter en viss person, jag ville berätta medan minnet ännu inte hade övergett mig." (sid 33) Flera smakbitar: HÄR.

9 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag började läsa men måste gå och köpa boken för att kunna stryka under och kommentera alla klokheter och fina formuleringar.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, ovanlig tidsresa, mycket historia och minnen, tänkvärd bok.

znogge sa...

Den låter väldigt intressant så den ska kollas upp! Tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, tror du skulle gilla denna.

Paula sa...

Den här boken har jag missat, mycket intressant ämne att spekulera kring. Jag reserverade på biblan, men får vänta ett tag, flera andra före mig i kön. Tack för smak

Bokdivisionen sa...

Den här boken är jag supernyfiken på!

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Det låter som en intressant bok.

Robert W sa...

Så märklig och spännande den låter. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

en intressant bok som väcker många tankar