Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

11 juli 2024

fyrkul - helgfråga

När Folkbiblioteket här stängde och rensade plockade jag med mig en tung bok Fyrar : 75 magnifika fyrar i världen (2009) av Ian Penberthy. Boken ger exempel på antika fyrar byggda av romarna på höga klippor i farliga vatten, på bastanta fyrtorn långt ute till havs som varnar för förrädiska klipprev, grund och strömmar och på hamnfyrar som tryggt leder tillbaka in i hamn efter fiskeexpeditioner. Exempel ges också på de enorma, ståtliga målade vaktposterna som tronar på många av jordens tidsvattenutsatta kuster.

Blev även nyfiken på Heliga platser : möten mellan himmel och jord (1996) av James Harpur. Många heliga platser på Irland och England som jag vill läsa mer om. Några människor säger att man inte behöver några böcker, man kan googla. Nja.

Besök en fyr.
Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj, undrar Mia.

21 kommentarer:

Mösstanten sa...

Nog tycker jag att man behöver böcker. Det är ju inte alls säkert att du hittar all information som finns i de där två böckerna på nätet. Faktum är att man säkert inte kan hitta den. Sedan är det ju trevligt att läsa i en bok.
Stängde biblioteket för gott? Tråkigt i så fall.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, det är verkligen inte lätt att googla fram all information. Folkbiblioteket ska bli Skolbibliotek, och jag får inte gå dit längre. Så har man gjort med flera bibliotek i Göteborg.

Znogge sa...

Vilken härlig bok för visst är det något speciellt med fyrar! Märkligt att biblioteket inte såg något behov av att ha kvar den. Men visst, de kan så klart se på lånestatistiken när de gallrar ut. Fint att den fick ett nytt hem hos dig.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, många böcker som utgallrades, och det är jag glad för. Om ingen har lånat på typ tre-fyra år så gallras böckerna. Fortare i bokaffärer.

Klimakteriehäxan sa...

Skulle gärna göra utflykt till nån fin fyr.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, finns i dina trakter: Blockhusudden, Kungshamn, Libertus och Brunnsviksholmen

Sara Pepparkaka sa...

Jag tycker absolut att fyrbesök hör till sommaren! I år blir det förhoppningsvis en fyr i närheten av Björneborg.

Mrs Calloway sa...

det är något speciellt med fyrar. lite kusliga, tycker jag. hur skulle en klara livet utan böcker???

Hanneles bokparadis sa...

Sara, Internationella Fyrdagen är 17:e augusti 2024, då kan man besöka fyrar.

Mrs Calloway, det är trevligt att läsa om fyrar. Man kan inte googla om allt.

FrökenChristina sa...

En bok om fyrar låter roligt. Min syster älskar fyrar så jag har besökt en del. Jag har dessvärre varit med att lägga ned ett skolbibliotek. Skolan jag jobbade på gick samman med annan. Nu har jag ett större skolbibliotek. Synd dock att ett vanligt folkbibliotek behövde försvinna. Båda borde kunna finnas.

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, jag har besökt bara en fyr, två, den andra vågade jag inte klättra upp i. ingen rusning till det lilla biblioteket, men jag får inte längre besöka det.

Robert W sa...

Jag har aldrig besökt en fyr. Det vore kanske roligt.
(Så trist att Göteborg stänger folkbibliotek!)

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, flera Folkbibliotek har blivit Skolbibliotek, jag besökte min första fyr på min 60:e födelsedag.

Klimakteriehäxan sa...

Antar att du redan vet men ändå: spännande serie om fyrar finns på Kunskapskanalen.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, en serie om fyrar på UR har jag sett för ett tag sedan, tack för tips!

Paula sa...

Älskar att bläddra o läsa i tjocka böcker om olika ämnen, fyrar har jag läst en bok om, men det var fyrar bara i *Sverige. Jag kallar dem blädderböcker när de består av fina foton o mindre text, tunga folianter att bära hem, men jag gör det gärna.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, samma här, det blir inget sammanhang om man bara googlar

Åsa sa...

Heliga platser lät spännande. Klart böcker är bättre än att googla! :) Ett besök vid Söderarms fyr på Torskär var intressant, var visserligen typ 30 år sedan, men ändå.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, heliga platser som är ganska nära är jag nyfiken på, kristna, Besöker fyrar alldeles för sällan 🙂

Mia Eggimann sa...

Jag gillar fyrar väldigt mycket

Hanneles bokparadis sa...

Mia, fyrar väcker fantasin