Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

29 juli 2024

indiskt

Lätt att hitta översatta noveller från Indien.
Kärlek, uppror och kardemummakärnor : berättelser från Indien.
Under mangoträdet : berättelser av Vaikom Muhammad Basheer.
Flod : noveller av Ambai.
Ambai kallas ofta feminisktisk författare. Kvinnans frigörelse, inbegripande mannens, är den djupast liggande tematiken i hennes texter. Strävan är att göra sig fri från på klistrade identiteter, kunna välja livsväg.

Vänner i boken Flod berättar om vännerna Arulan och Matthew som bor uppe på berget tillsammans. De var inte intresserade av kvinnor. Mathew var konstnär och målade tavlor. Nu var han död men vännerna fortsatte måla till hans ära.

   - Har du kommit hit för att söka dina rötter? hade journalisten frågat.
   Som svar på det hade han sagt:
   - Det skulle snäva in mitt sökande. Sådana som jag, vi har rötter över hela världen. Alla de flygplatser där vi måste tillbringa några timmar i väntan på nästa plan är som pensionat för oss. Min far lämnade Indien och for utomlands efter första världskriget. När han reste tog han med sig en handfull jord från trädgården som hörde till hans hem i Pondicherry. Och när han kom till Paris lade han jorden i en liten kruka och planterade en växt. Det finns lite grann av den jorden på alla de platser han bebodde i den här världen. Även om annan jord hade blandats med den var han övertygad om att myllan från hans eget land fanns kvar däri. Plantorna som han hade satt i den jorden i Paris fick med tiden starka rötter och bredde ut sig i vår trädgård. Nej, för mig handlar det inte om rötter.
(sid 81)

Novellresan 2024 hos Ugglan.
Juli: Indien.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Intressant. Jag har också en indisk novell idag, men ur Kärlek, uppror och kardemummakärnor.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag läste lite ur alla tre novellböcker, märkte att många välutbildade som inte riktigt blir accepterade i västvärlden.

Znogge sa...

Intressant! Jag gillar tanken på att ta med sig lite jord hemifrån...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, perfekt att resa i läsfåtöljen...

Ugglanoboken sa...

Jag blev väldigt förtjust i Ambai!

Hanneles bokparadis sa...

Ugglan, många fina noveller.

Mrs Calloway sa...

fick också med Ambai. i sista minuten hämtade jag den på bibliotekt. tyckte mycket om Flod. så det blev tre noveller i alla fall

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, läste flera men bloggade om en.