Jag Àr anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och Àga böcker, lÀser, fotograferar, periodvis lÀsare; lÀser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek Àr uppfylld, Àr gift med en boklÀsare som Àlskar Fantomen. Som mormor och farmor lÀser jag Àven barnböcker. Jag mÄr bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker mÄste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den hÀr bloggen:

28 augusti 2024

barndom 📔 kultur


Minns att jag tyckte om att lÀsa, flitig pÄ biblioteket, lÀrde mig lÀsa innan skolan började, lÀste finska böcker sÄ klart. Men har fÄ böcker kvar, för min tolv Är yngre syster fick det som fanns kvar. Sedan flyttade vi till Sverige, jag lÀrde mig svenska som vuxen. LÀst svenska barnböcker med mina barn och barnbarn.

Flyffy-boken var stor favorit i 3-4 Ärs Älder, hade nÄgra trasiga sidor kvar, hittade den pÄ Bokbörsen pÄ svenska och har lÀst för mina barnbarn. Författare Anni Polvas flickböcker lÀste jag. Enid Blyton stor favorit, som tant samlade jag mÄnga pÄ loppis och har lÀst som vuxen. Blyton mer feministisk Àn bibliotekarie trodde förr, de lÀste nog bara första sidorna.

Vilka böcker minns du frÄn din barndom? undrar: enligt O i veckans KulturfrÄga.

11 kommentarer:

Znogge sa...

Enid Blytons böcker stod inte högt i kurs pÄ biblioteken nej. AnsÄgs stereotypa men skrapar man pÄ ytan sÄ tycker jag inte att det stÀmmer. MÄnga av lÄngserieböckerna ses med andra ögon i dag.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag Àr imponerad av Enid Blytons böcker och hennes fantasi för det Àr olika teman pÄ alla Fem-böcker!

KlimakteriehÀxan sa...

Vi fÄr vara oÀndligt tacksamma som fÄtt in vanan att lÀsa böcker. Synd om ungar som inte blir indragna i böckernas vÀrld dÀr det finns sÄ mycket att hÀmta, för precis alla!

Hanneles bokparadis sa...

KlimakteriehÀxan, min far pratade mycket om böcker men jag sÄg honom aldrig lÀsa, min 90-Äriga mor lÀste alldeles i slutet.

Mrs Calloway sa...

hemma lÀste alla vuxna. jag började skolan ett Är för tidigt och kunde redan lÀsa och skriva. det dÀr med lÀsning och skrivning gick av sig sjÀlvt. sÄ var det ocksÄ för barnen. jag minns hur chockad jag blev nÀr jag upptÀckte vilket arbete förÀldrarna till barn med lÀs- och skrivsvÄrigheter hade varje dag för att hjÀlpa sina barn med lÀxorna.

BP sa...

Enid Blytons Fem-böcker Àr givna för mig med. SÄ du lÀrde dig svenska först som vuxen - det hade jag aldrig gissat...

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en av sönerna hade dyslexi och han fick inte hjÀlp förrÀn pÄ gymnasiet, universitetet hade talböcker, men han fick lÀgga dubbelt sÄ mycket tid pÄ lÀxorna som kompisar.

BP, jo, jag var nÀstan myndig nÀr familjen flyttade till Sverige, inte fÀrdig med gymnasiet ens, förlorade nÄgra Är, tog studenten som 25-Äring pÄ vuxengymnasit, fick lÀra mig svenska först.

Robert W sa...

Jag minns att de Ät nÄgot alldeles förfÀrligt mycket i Femböckerna. Massor med pickles.

Hannele, lÀste du inte svenska i skolan i Finland? Det trodde jag var obligatoriskt.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, jag har lÀst Fem-böckerna för nÄgra Är sedan... och de Ät inte sÀrskilt mycket.

Vi lÀste svenska i skolan, inga samtal, mest grammatik, strÀng lÀrare, jag hade lÀgsta betyg och fick lÀsa extra pÄ somrarna. UngefÀr som svenskar som lÀser franska, inte sÄ mycket man kan. Jag förstod aldrig varför man skulle ha artiklar, sprÄken var sÄ helt olika.

enligt O sa...

Jag lÀste nÄgra femböcker, men fastnade inte. DÀremot lÀste jag Merri Viks böcker om Lotta med röda ryggar.

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, nÄgra Lottaböcker har jag lÀst som vuxen, minns inte om Viks böcker fanns pÄ finska.