Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 augusti 2024

Förbländningen av Elias Canetti

Förbländningen (Die Blendung 1935) av Elias Canetti.
Språkforskaren, en eremitisk sinolog, Peter Kien vill bara vara i fred med sina tjugotusen böcker i våningen i Wien. Bara ett takfönster, samtliga väggar har han låtit mura igen, bokhyllor från golv till tak. Hans största rädsla att bli blind och inte kunna läsa. Han är inte trevlig: kall, rigid, misantropisk, misogyn. Han har fått ett arv och kunnat avstå från att ta en professur. Han skickar sina arbeten till konferenser men deltar inte själv.
Genom ett missförstånd blir han tvungen att gifta sig med sin hushållerska Therese. Vad som först liknar en praktisk lösning slutar som mänsklig samvaro ofta gör i katastrof. Stackars Kien som har levt för sina böcker hela sitt liv. Han har inga möbler, bara en divan att sova på och ett skrivbord att arbeta vid. Men det och mycket annat vill hustrun ändra på.

"Frestelsen att iaktta livet på gatan - en tidsödande ovana som tydligen är medfödd - bortföll med sidofönstren. Dagligen, innan han satte sig vis skrivbordet, välsignade han den idé och den konsekvens som han hade tacka för uppfyllandet av sin högsta önskan: att äga ett rikhaltigt, ordnat och åt alla sidor avstängt bibliotek, där ingen överflödig möbel, ingen överflödig människa kunde avleda hans allvarliga tankar."  (sid 21) Flera smakbitar: HÄR.

Förbländningen från 1935 (översättning Eva Liljegren) blev Canettis enda roman. En mänsklighetens vansinneskomedi om hur människor inte kan sluta behärska varandra. Respektabel är här endast maktmänniskan den starke bländar den svage. Canetti var sin onda tid på spåren, långt före andra världskrigets utbrott. Han dog i Schweiz 1994.

1981 tilldelades han Nobelpriset i litteratur: "för ett författarskap präglat av vid utblick, idérikedom och konstnärlig kraft".

17 kommentarer:

Robert W sa...

Det äktenskapet kan väl aldrig bli bra. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, nej, det blev en mardröm för Peter Kien.

Monika sa...

Elias Canetti känner jag igen, men har inte läst något av honom.

Znogge sa...

Vissa äktenskap är dömda att misslyckas.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, Canetti har skrivit en roman.

Znogge, kvinnan hade inga goda avsikter från början.

Lotten sa...

Man undrar hur stor lägenhet han har för tjugotusen böcker. Även om den är fylld.

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, fyra rum, inga fönster, högt i tak.

Klimakteriehäxan sa...

Har en möjligen jättekonstig reaktion här - på själva den svenska titeln. Hade det inte varit bättre med bara "Bländad"?

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, litar på Eva Liljegrens översättning, "bländad" lite spoilande...

Bokdivisionen sa...

Såklart att man vill vara ensam med sina böcker!

femfemman sa...

Yes! Jag kan kommentera. Funkar inte via mobilen . Blogger tycks leva sitt eget liv. Gårdagens whiskyinlägg passade mig bättre än att läsa om den här sure gubben. Tror jag.. Har ju testat att läsa någon nobelpristagare. Oftast har jag slutat efter 20-30 sidor... Har inte riktigt känslan för god litteratur. Vill ju mest bli underhållen genom upplevelser i böckernas värld. Utan större ansträngning. Ha en fin söndag!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, eller hur! 🙂

Anna-Lena, för mig är det nästan tvärtom; slutar efter 20-30 sidor om det är alltför underhållande

Mrs Calloway sa...

har läst Issadalen som för övrigt är klassade som roman på biblioteket. var inte riktigt förtjust av någon anledning. Förbländningen låter mera spännande. tack för smakebiten!

Paula sa...

Men vad skrev han annat än romaner? Jag måste nog googla då jag inte alls känner till denna man.Jag är rätt säker på att han hade fler böcker än du, men förmodligen är du nog lyckligare än han! Tack för smak

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Issadalen får jag läsa om, läste den när Milosz fick Nobelpriset

Paula, jo, jag är ju gift med rätt man 💕

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Jag älskar böcker men det där verkar vara lite väl många kanske...

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, mannen hade gått till överdrift.