Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 september 2016

tungt med Joyce sid 420-613 Ulysses #5

Tror eller ej men Ulysses är både intressant och spännande.
Trots sina 1,3 kg och 823 sidor går det lätt, bara man har bra läsbord.
Lite kunskaper om Irland underlättar, men just dessa tvåhundra sidor är sega att sig igenom emellanåt. Skriven som en drama, personer byter klädsel, skepnad och egenskaper från sida till sida. Ibland på en bordell, med Joyces tolkning i en bordellscen där istället för vin blir det chokladätande. Vissa kapitel fick mej att tänka Dantes Divina Commedia, ibland var djurfigurerna som ur Alice i Underlandet (1865) eller ur Det susar i säven (1908) av Kenneth Grahame. Ibland är Bloom barn, ibland vuxen, ibland professor, hyllad eller anklagad vartannat. Jag tror att Kafka och Joyce träffades, men Processen kom ut 1924, det finns  partier som liknar Kafkas rättegång, anklagelser utan att veta varför, om plagiering.
Boken är delad i 18 olika långa kapitel, det syns inte tydligt i Erik Anderssons översättning, syns inte i Joyces original heller.  I Thomas Warburtons översättning (1946) finns kapitelnumren tydligt utsatta, kan underlätta om man söker och jämför. Kapitel 15 på sidorna 420-613 är längst. Lagom dagsdos är 50 sidor, varken mer eller mindre.

Ulysses är en bok om kärlek.

6 kommentarer:

jspr sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
jspr sa...

Jag är imponerad. Den här står på min lista över böcker jag aldrig kommer att våga försöka läsa.

znogge sa...

Kan tänka mig att det inte är en bok som man precis sträckläser...

♥ Hanneles bokparadis sa...

jspr, en bok som ger mycket - och man får tolka precis som man själv vill.

Znogge, man behöver lite paus mellan läsningen, låta sidorna sätta sig....

Helena Andersson sa...

kul att du vägt den! :-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, lite tungt att bara hålla i handen :)