Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 augusti 2019

Mrs Dalloway av Virginia Woolf

"She had the oddest sense of being herself invisible; unseen; unknown; there being no more marrying, no more having of children now, but only this astonishing and rather solemn progress with the rest of them, up Bond Street, this being Mrs Dalloway; not even Clarissa any more; this being Mrs Richard Dalloway."
Mrs Dalloway (1925) av Virginia Woolf är den kvinnliga promenaden under en dag i London (one day in June 1923), hon vill köpa blommor och ordna till sin fest på kvällen. Ulysses (1922) av James Joyce är den manliga promenaden under en dag i Dublin (Bloomsday on 16 June). På samma sätt som James Joyce i Ulysses tar upp olika uppfinningar och moderniteter, så nämner även Woolf flygmaskin, vattenkranar, vattenklosett, telefon, skrivmaskin, reservoarpenna, elektriskt ljus, rullgardiner, bil, buss, tunnelbana, grammofon, varuhus, hiss, lånebibliotek. 

Mrs Dalloway är en kvinna i femtioårs ålder, planerar en fest på kvällen och funderar på kvinnans åldrande, att bli osynlig. Fast hon känner sig inte gammal, femtiotvå år. Dottern Elizabeth är sjutton år och börjar leva sitt eget liv.
"Hon hade den egendomligaste känsla av att själv vara osynlig, osedd, okänd. Allt detta med äktenskap och barnafödande var över, kvar fanns bara denna förunderliga och på något vis ceremoniösa promenad, tillsammans med de övriga, uppför Bond Street, och detta var mrs Dalloway, inte ens Clarissa längre - detta var mrs Richard Dalloway." (sid 13)

Clarissa sover ensam i sin smala säng, slut med fysisk kärlek, maken är ute och äter lunch med en väninna. Gamle vännen Peter på besök, han är bara ett par månader äldre än Clarissa, nykär i en ung kvinna med två barn.
"Stopp, stopp, ville han ropa. Ty han var inte gammal: hans liv var inte över, inte alls. Han var bara lite över femtio. Skall jag berätta det för henne, tänkte han, eller inte? Han skulle vilja få det hela avklarat. Men hon är för kall, tänkte han: sitter och syr, med sin sax." (sid 48)

Virginia Woolf nämner klasskillnader, snobbar, medelklass, fattiga, tiggare, prostituerade, kvinnans rättigheter, olika yrken för flickor, kolonialismen, kriget, krigsveteraner. Det finns mycket tankar och funderingar på varje sida, iaktegelser av vänner, man upptäcker något nytt vid varje omläsning.
Flera smakbitar: HÄR.
Kulturkollo ska diskutera boken på måndag.

30 kommentarer:

Robert W sa...

Det här är väl något av en klassiker? Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Robert, det kan man kalla nästan en hundra år gammal bok!

Monika sa...

Jag läste utdrag ur James Joyce promenad i gymnasiet och det får nog förbli det enda jag läser av dessa promenadböcker :)

Mösstanten sa...

Det är kanske det jag borde göra - läsa om den.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, nu drar du kanske fel slutsatser :)

Mösstanten, om du är intresserad, för boken är värd en omläsning.

Bokdamen sa...

Gillar Virginia Woolf. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, Virginia Woolf har varit väldigt produktiv, intressant läsning.

Lottens Bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Någon gång ska jag läsa något av henne.

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, häftigt med böcker som är läsvärda efter hundra år.

Mrs Calloway sa...

VW är en ständig följeslagare. läser gärna både om och av. tack för smakebitarna och påminnelsen. ska rota i mina gamla föreläsningsanteckningar

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, man tröttnar inte på Virginia Woolf, ständigt nya upptäckter.

Scylla sa...

Jag lyssnade på den för inte så länge sedan och tyckte inte alls om den. Men det känns som jag har missat något. Jag kanske borde läsa den istället.

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Många intressanta tankar i den.

Hanneles bokparadis sa...

Scylla, många karaktärer, kanske inte helt lätt att lyssna.

Znogge, Virginia Woolf väcker alltid många tankar.

Ama de casa sa...

Tack för smakbitarna och ha en finfin söndag! :-)

Mia Eggimann sa...

Tack för smakebiten, känner att jag inte kan något alls om detta

Hanneles bokparadis sa...

Ama, önskar dig detsamma ;)

Mia, jag tycker Virginia Woolf är mycket intressant författare.

Boklysten sa...

Den har jag oläst i bokhyllan. Tack för smakbiten!

Josefin sa...

Nu måste jag skriva upp den här på listan, den vill jag läsa!

Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, skulle vara intressant att läsa dina intryck.

Josefin, jag tror du skulle tycka om Virginia Woolf.

Åsa sa...

Efter din slutkläm på smakbiten får jag ju nästan lust att läsa om boken på nytt, som om jag ska vara ärlig inte minns så mycket av. ;)

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, det finns så mycket i boken, något nytt dyker upp hela tiden :)

skogsnuvan sa...

Den borde jag läsa faktiskt. Känner igen det där med att bli osynlig när man börjar bli gammal och det hände inte mig förrän jag var bra mycket över 60 men nu är man lika osynlig som en gammal stubbe och finns bara till när man uträttar något för någon.

Hanneles bokparadis sa...

Skogsnuvan, som kort tant känner jag mig ofta osynlig - kanske var det värre för kvinnor för hundra år sedan...

Paula sa...

Läser du igenom hela Woolf-biblioteket? Jag borde kanske börja med i alla fall en! Trist när inte värdinnan för smakbiten sköter sig, andra gången det inte funkar nu...man kan lätt missa några.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, jag har läst flera böcker av Virginia Woolf, de är olika, intressanta på många sätt.

Jenny B sa...

Tack för smakbiten! Just de senaste dagarna har jag tänkt på att jag skulle vilja sätta igång och läsa böcker av Virginia Woolf. Det verkar som en bra idé.

Hanneles bokparadis sa...

Jenny B, det tycker i alla fall jag.

Sara Pepparkaka sa...

Den här har jag läst, men hade lite delade känslor kring den minns jag. Mot fyren gillade jag bättre!

Hanneles bokparadis sa...

Sara, Mot fyren är lättare att ta till sig.