Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 oktober 2021

konst & fotografi - tisdagstrio

Konst i headern.
Konstnär i den flytande världen (1986) av Kazuo Ishiguro är väldigt japanskt, med gamla seder och bruk. Efter världskriget 1948 är landet sönderbombat men byggs snabbt upp igen ur ruinerna, både med byggnader och industrier. Den berömde konstnären Masuji Ono tillbringar dagarna i trädgården med sina två vuxna döttrar och sitt barnbarn. Han återtar kontakt med gamla vänner och minns sin tid som lärling på konstskolan.
Inne i spegelsalen
(2021) av Liv Strömquists funderingar över alla selfies, fotografier - hur vi ser ut på bild - har blivit allt viktigare och kommit att uppta allt större plats i vårt medvetande. Vi kommunicerar genom bilder, dejtar genom bilder, följer andras liv och berättar om vårt eget genom bilder. Alla går runt med en kamera i handen.

Resan till Aran: fotografi & poesi av Gunnar Balgård är en trevlig bok med fina svartvita foton från en ö, där jag aldrig varit.

Konst & fotografi - temat tisdagstrio hos: Ugglan.

21 kommentarer:

femfemman sa...

Bilder är viktigt! Både riktiga bilder och inre bilder. Precis som i litteraturen så tycker jag att det finns ett snobberi i synen på vissa typer av bilder. Lars Tunbjörks foton är exempel på sådana. Enligt mej, som inte kan se storheten i dessa typer av vardagsbilder. Jag vill att det ska vara vackert....🙂

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, visst, bilderna har varit viktiga, långt innan människan hade skriftspråk.

Mösstanten sa...

Spännande trio. Ishiguros bok har jag läst. Inne i spegelsalen får jag nog stoppa in i läslistan.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, böcker helt i min smak.

Ugglanoboken sa...

Spännande tips! Noterar en bok av Ishiguro som jag helt missat.

Monika sa...

Aran-öarna har jag faktiskt varit på, eller i alla fall en av dem 🙂 Väldigt vackert! Böckerna i din trio är alla okända för mig.

Sara Pepparkaka sa...

Vi lever nog i bildens tidsålder tror jag.

Hanneles bokparadis sa...

Helena, jag tyckte mycket om Konstnär i den flytande världen.

Monica, wow, en liten dröm att åka till Aran, sett vägskyltarna...

Sara, verkar så, alla tar oändliga mängder foton.

Klimakteriehäxan sa...

Ska nog ta och kolla upp Liv S-boken.

Vargnatt sa...

Ishiguros bok vill jag läsa :)

znogge sa...

"En bild säger mer än tusen ord" brukar man säga. Det kan låta lite banalt men det ligger mycket i det. Vad vi sedan tycker om en bild är olika för allt ligger i betraktarens ögon. I dag dokumenteras mer eller mindre allt.

Trevlig tisdag!

Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, Strömquists böcker väcker många tankar.

Vargnatt, tyckte mycket om Ishiguros bok.

Znogge, jag tycker också om att skapa bilder i huvudet.

Mrs Calloway sa...

Ishiguro har jag läst. Strömquist funderar jag på att läsa. Aranöarna har jag och har läst. trevligt att gå med barnbarnen på muséer

Scylla sa...

Vår man på Aran har jag faktiskt. Den står i hyllan uppe i buan, men jag har inte läst den än. Liv Strömquists känner jag ju igen. Ishiguros har jag faktiskt inte läst.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, barnbarnen gillade verkligen att gå på Konstmuseum.

Scylla, jag tycker om alla tre böckerna.

Maria sa...

Ishiguros bok ser mycket inbjudande ut. Jag tycker mycket om hans berättarstil i Återstoden av dagen. Stilla i spegelsalen vill jag bläddra i och gärna.få i julklapp

Lena sa...

Tack för intressanta tips.

Hanneles bokparadis sa...

Maria, Ishiguro har skrivit varierat.

Lena, varsågod.

KajsaLisa sa...

Det där med att alla måste synas och lägga upp selfisar har jag aldrig begripit. Jag har inte lagt upp en enda än, förutom ögonen i bannern.
Trivs jättebra med det.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, alla vill vara med, speciellt med kändisar...

Jon sa...

Hej cool blogg