Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

25 februari 2014

kvinnliga klassiker tematrio

Lyrans tematrio handlar om klassiska kvinnor. Jag väljer att berätta om mina kvinnliga trädgårdsidoler; Gertrud Jekyll, Ulla Molin och Emma Lundberg, de lever inte längre. Jag har besökt allas trädgårdar. The Gardens av Gertrude Jekyll (1843-1932) köpte jag i England, omslaget är från Hestercombe, där hon jobbade med Edwin Lutyens. Leva med trädgård av Ulla Molin (1909-1997) köade jag för på natt-bokrea för några år sedan, hennes trädgård i Höganäs är K-märkt. Min trädgård av Emma Lundberg (1869-1953) hittade maken åt mig, hennes böcker är dyra och svåra att få tag på. Emma Lundbergs trädgård i Stockholm förstördes för en P-plats.

6 kommentarer:

Metronyx sa...

Åh då måste jag få sidospåra och fråga om du har läst om Tasha Tudors helt underbara trädgård i New England, USA. Jag tror att du skulle tycka om den boken. (Min personliga favorit trädgårdsbok.)
Sen kände jag ett stygn av fasa över att läsa att man bygger parkering över en trädgård. Sorgligt är bara förnamnet.

♥ Hannele sa...

Metronyx, klart jag har Tasha Tudors bok :)
Sverige har dålig trädgårdskultur, inte många byggare som förstår värdet av gamla trädgårdar, inte ens nu.

Freja sa...

Så härligt att ha böckerna och dessutom besökt trädgårdarena. Men det låter förfärligt att en av trädgårdarna blev en parkeringsplats, den borde ju K-märkts istället!

Hannele sa...

Freja, så tänkte man inte då...

Filifjonkan 1 sa...

Hej, Jaha du är i dina böcker det är ju intressanta verk du tagit upp dessa har ju lämnat stora avtryck av sig själva vad gäller trädgårdslivet kan man säga. Ja att göra p-plats av en levande trädgård det är förfärligt
det fina landskapet försvinner i kall sten och asfalt och betong hu,,, Hur skall man kunna lära de som ritar och bygger att det skall integreras det gamla landskapet i det nya så att säga mycket kan bevaras.

♥ Hannele sa...

Filifjonkan, säg det! Bilarna kommer alltid först... Ibland är England före vad gäller att ta vara på fina gamla trädgårdar.