Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

27 september 2023

Hours in a Library 1-3 av Virginia Woolfs far

Inget impulsköp utan jag funderade ovanligt länge innan jag köpte Hours in a Library 1-3 (1879) av Leslie Stephen (1832-1904) som var far till Virginia Woolf och Vanessa Bell. Han var en beläst man och han skrev mycket, både böcker och i tidskrifter. Roligt att antikvariat Faust hade böckerna, dessa räcker långe under hösten, det blir många fina timmar i mitt bibliotek. Intressant att läsa vad Leslie Stephen skrev bland annat om Alexander Pope (1688-1744), sir Walter Scott (1771-1832), Nathaniel Hawthorne (1804-1864) som skrev Den eldröda bokstaven. Stephen skrev om Honoré de Balzac (1799-1850) och om William Wordsworth (1770-1850) och hans etik. Han skrev även om Charlotte Brontë (1816-1855) och poeten Percy Shelley (1792-1822). Om George Eliot (1819-1880) skriver Leslie Stephen: "the gratest living writer of English ".

13 kommentarer:

HWIT BLOGG sa...

Böcker ja...kan man ha för många? Vart jag än reser så besöker jag bokhandlare, det är en god last och vad vore livet utan böcker?
Önskar dig en skön helg!
Kram,
Titti

Mrs Calloway sa...

det var en fin bok du skaffat dig, Hannele! grattis!

Hanneles bokparadis sa...

Titti, böcker är bästa souvenirer ♥

Mrs Calloway, väldigt intressant läsning, egentligen tre böcker.

Znogge sa...

Spännande och intressanta timmar väntar alltså! Härligt :-)

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, kul att läsa samtida essäer.

Freja sa...

Jag måste verkligen börja gå på antikvariat!

Hannele sa...

Freja, fullt med trevliga överraskningar.

Inga M sa...

Oj, va du är duktig på litteraturhistoria!

Hanneles bokparadis sa...

Inga M, nästan det roligaste jag vet ♥

Mösstanten sa...

Det riktigt framgår av det du skriver hur många fina stunder du kommer att ha när du läser de här böckerna. Underbart att kunna tränga in i ett favoritområde på det där viset.

Hanneles bokparadis sa...

många intressanta litterära essäer.

znogge sa...

Då har du verkligen något att sätta tänderna i i höst!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, behöver inte läsa allt, bara valda delar 📗