Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 juni 2023

Promenader i Virginia Woolfs London

Promenader i Virginia Woolfs London av Lisbeth Larsson är inte bara en resehandbok, vilket också fungerar. Boken innehåller fina gamla foton och kartor markerade med promenader i Virginia Woolfs (1882-1941) böcker. Det fungerar i verkligheten för gatorna finns. Lisbeth Larsson var professor i litteraturvetenskap i Göteborg och hon har avverkat dessa promenader själv i London. Boken har bra sakregister med sidohänvisning.
Under läsning fingrar jag i gamla kartböcker och funderar på att resa och själv gå i Woolfs fotspår, bokstavligt. Woolf lät sina romanfigurer vandra på Londons gator.
Ungefär som James Joyce lät Leopold Blooms 1922 flanera genom Dublin, promenaden under en dag i Dublin (Bloomsday on 16 June) (eller Strindbergs Arvid Falk i Stockholm i Röda rummet 1879). Lisbeth Larssons bok är ju inte bara någon regelrätt resehandbok utan en litterär guide till Virginia Woolfs verk. En bok som jag kommer att plocka fram flera gånger, både när jag läser Woolf eller längtar till London.

Lisbeth Larsson börjar med Resan ut (The Voyage Out 1915), Woolfs första bok där Rachel Vinrace vill inte gå arm i arm med sin make på den smala gatan. Hon lutar sig mot balustraden vid The Victoria Embankment och gråter för att hon inte vill resa och lämna barnen. Natt och dag (Night and Day 1919) berättar om Katharine och Ralph som ids går arm i arm. Det gamla håller sakta på att urholkas, fast mellan är de två är sociala skillnader stora. Katharine promenerar långt, utan mål. Jacobs rum (Jacob's Room 1922) berättar om Jacob som inte fick leva sitt liv på grund av kriget, han träffar flera kvinnor och går även på natten. Mrs Dalloway (Mrs Dalloway 1925) promenerar på shoppingsgator och på maktens gator. Det finns en kamp mellan de som vill skapa nytt och de som vill behålla det gamla. Den nya kvinnan kan promenera ensam och även hoppa på en buss och mot frigörelse.
Åren
(The Years 1937) är full av promenader. Allt viktigt sker utomhus, inte i salongerna. Woolf promenerar till feminism och klassmedvetenhet.
Referenser till Woolfs böcker och länkar till kartor på Atlantis förlag. Yle: HÄR.

20 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

DET vore roligt! Att gå dessa gator i London. Har varit i London en enda gång, hade jag vetat det här hade jag föredragit en sådan vandring.

Hannele sa...

Anna, väldigt roligt! I fall du inte planerar att åka till London så kan du resa i läsfåtöljen med karta eller internet.

znogge sa...

En sådan bok ger ett intressant sätt att ta sig an en stad. I många städer ordnas den sortens guidade rundvandringar.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, verkligen! Boken är lika intressant även om man bara sitter hemma i läsfåtöljen.

Freja sa...

Vilken intressant bok, med många användningsområden!

Hanneles bokparadis sa...

Freja, en bok som kan läsas på många sätt!

Mrs Calloway sa...

har just lyssnat på Lisbeth Larsson ikväll. himla trevlig bok! och trevlig föredragshållare

Hannele på Hisingen sa...

Mrs Calloway, eller hur, mycket kunnig!

Ugglanoboken sa...

Skulle gärna vandrat i Woolfs fotspår!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, jag har följt några gator efter Mrs Dalloways fotspår.

Znogge sa...

Den sortens böcker gillar jag och litterära promenader är ett intressant sätt att ta sig an en stad på!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, underbara böcker, inte alltid nödvändigt att resa heller.

Anna i Portugal sa...

Jag har varit i London många gånger, att strosa omkring på alla möjliga gator är verkligen en resa i sig. Finns så mycket att uppleva där.

Hanneles bokparadis sa...

Anna I Portugal, att strosa i favoritförfattarens fotspår är magiskt!

Jokke sa...

Jag har läst endast Mrs. Dalloway, men det är en bra ide.

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, Virginia Woolf skrev många romaner, essäer, dagböcker...

BP sa...

Och vad har du gjort av bokmärket då;-)
Har bara läst "Orlando" som Virginia Woolf har skrivit, och den boken gillade jag skarpt. Med den boken var hon före sin tid tycker jag.

Hanneles bokparadis sa...

BP, kanske lite sommarpaus med bokmärken...

KajsaLisa sa...

Lät intressant, en Blomsburyprommenad är ju inte fel, skall kolla upp boken.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, gått några gator och tänkt på Woolf, lite magisk känsla.