Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

04 juli 2016

4th of July

Idag äter jag amerikanska plättar med lönnsirap, mums. I amerikanska plättar använder man bakpulver, har jag lärt mig. Skillnad mellan svenska plättar och ryska blinies är att man använder jäst.
Jelly Belly Beans och kanske Räddaren i nöden (Catcher in the Rye 1951) av J D Salinger (1919-2010) läste vi i skolan. Salinger var någon sorts gigolo, från 17 års ålder försörjde han sig som danspartner till förmögna damer på kryssningar. Senare skrev han i tidningar. Han tjänstgjorde i andra världskriget innan Catcher in the Rye kom ut. Det har varit tyst om honom decennier, han ville inte publicera något mer medan han levde. Fast 1997 kom Hapworth 16, 1924 ut. Bakhåll ger ut nya översättningar av Salingers verk: Franny och Zooey och Nio noveller. Res takbjälken högt, timmermän.

4 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Jelly Beans var Ronald Reagans älsklingsgodis ... och amerikanska pannkakor är jättegott men inte för ofta! Finns ett "pannkakshus" nära mig som gör väldigt goda. Har alltså provat men bara en gång ...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Independence Day är ju bara en gång om året...

Mrs. B sa...

Happy 4th of July! Vad intressant det där med att Salinger jobbade som dansgigolo (sån där karaktär som man läser om i deckare av Agatha Christie). Tror jag det att han gjorde aktivt motstånd, typ stämde folk, mot alla försök att skriva hans biografi.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs. B, tack! Det låter rimligt... att han inte ville ta upp sånt. Jag tror jag har biografi om Salinger.