Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 juli 2017

Varför alla hatar poesi av Ben Lerner

Varför alla hatar poesi (The Hatred of Poetry) av Ben Lerner som är litteraturprofessor, nämner Dickinson, Whitman, Keats och Claudia Rankine och några till. Jag vill ju läsa mer poesi, förstå mer, fast Ben Lerner kanske inte kan hjälpa just med den saken. Intressant läsning ändå, lärt mig att William McGonagall (1825-1902) anses vara historiens sämsta poet.
"De stora poeterna tänjer på gränserna för den faktiska  dikten genom att taktiskt besegra eller åtminstone tillfälligt avleda sen där falskheten, ibland genom att sluta skriva helt och hållet, och bli hyllade för sin tystnad; de verkligt usla poeterna oavsiktligt ge oss en skymt av poesins potentiella höjder genom att de misslyckas så radikalt; avantgardepoeterna hatar dikter för att de förblir dikter och inte förvandlas till bomber och nostalgikerna hatar dikter för att de misslyckas med något som de på vaga och felaktiga grunder hävdar att poesin gjorde förr." (sid 84)

Jag är impad an Alva Dahls översättning. Mycket amerikanska poeter, inte många jag hör talas om. Lerner beskriver att många uppfattar poeter som inte har något riktigt jobb - nästan lika illa med akademiker, svårt att räkna vad de har åstadkommit.  


Vem skriver man för?
"Hur kan en vit, manlig poet våga tala för någon annan än sig själv? Och även om han bara gör det, hur kan han, med tanke på alla brott och överträdelser sådana som han bär ansvar för, över huvud taget höja rösten till mer än en självutplånande viskning?" (sid 64)

Ben Lerner själv både hatar och älskar poesi.

9 kommentarer:

Frida Svensson sa...

jag tycker poesi är svårt. kanske jag är för rastlös för att läsa kort och tänka länge. Jag vill mest bara läsa läsa läsa och komma genom texten.

znogge sa...

Poesi är inte helt lätt tycker jag men jag tror också att det handlar om en vanesak.

Mrs Calloway sa...

många tror att de inte tycker om poesi, trots att de inte riktigt försökt någon gång. låter som en intressant bok

Klimakteriehäxan sa...

Inte hatar jag poesi. Men läser sällan. Två poeter högaktar jag: Gustaf Fröding och Ernesto Cardenal.

Klimakteriehäxan sa...

Älskar Fridas definition: läsa kort och tänka länge!!! Försökte kommentera på hennes blogg men begrep inte hur man skulle göra. Snygga långbrallor hade hon ocskå ... :-D

♥ Hanneles bokparadis sa...

Frida, jag försöker variera mej

Znogge, ju mer man gör något, desto duktigare blir man.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, lyrikkursen var det jobbigaste på universitetet.

Klimakteriehäxan, man får en känsla att man förstår Fröding.

Veiken sa...

Jag är urdålig på att läsa poesi. Det verkar så tråkigt och svårt att ta till sig..... Jag går säkert miste om mycket...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Veiken, det tror jag... hör så mycket positivt.