Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 januari 2019

Inte farligt alls av Richard Yates

Inte farligt alls (No pain whatsoever) av Richard Yates från novellsamlingen Eleven Kinds of Loneliness (1962) hittade jag i bibliotekstidningen. Novellen berättar om Myra som hälsar på sin sjuke make Harry på sjukhuset, hennes vänner kör henne dit, hon sitter i baksätet och vännen Jack tafsade på henne. Egentligen ville hon åka buss, ville inte känna tacksamhets skuld till vännerna.

Myra har med sig några tidskrifter; Life, Collier's och Popular Science. Maken blir glad och är så intresserad av artikel, börjar läsa mer än prata med sin fru. Stillsamt berättande, Yates beskriver naket om sina personer, den magra sjuka Harry som Myra betraktar. En kan se dem liggandes i sina sängar och sittandes på besöksstolar. Vännerna lovar hämta henne utanför sjukhuset efter besöket, vännen Jack fortsätter att tafsa på Myra i baksätet, sällskapet fortsätter på en drink.


Novell IV hos Ugglan:
25. Läs en novell som utspelar sig i New York.

5 kommentarer:

Znogge sa...

Noveller är inte min grej men Yates brukar kunna.

Mösstanten sa...

Tänk yates har jag aldrig läst. Men jag har en bok i hyllan som väntar.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, noveller finns ju för alla smaker.

Mösstanten, jag har varit nyfiken på Yates, noveller är bra sätt att testa författare.

Helena Andersson sa...

Richard Yates borde jag prova - har aldrig läst, men många gånger tänkt att jag skulle.

Hanneles bokparadis sa...

Helena, vill läsa mer av honom.