Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 februari 2021

Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman

Hon har just fött deras barn. Hennes nedstämdhet efter födseln kallar maken »hysteri«. Han är läkare och hyr vindsvåningen av ett gammalt hus på landet. Här ska hon bara vila - förbjuden att lämna sitt rum, inte träffa andra, inte ens sitt barn som har en sköterska. I stället för att bli bättre börjar hon hallucinera och föreställer sig själv krypa tillsammans med andra kvinnor bakom rummets gula tapet. Och i hemlighet skriver hon om sina tankar och erfarenheter. Berättelsen påminner mig om min faster som hade en olycklig kärlek, dödsfall, och hon fick inte göra något, inte handarbeta, inte läsa, hon blev kvar på mentalsjukhuset hela livet, det var ungefär efter andra världskriget.
Den gula tapeten [The Yellow Wallpaper 1892] av Charlotte Perkins Gilman (1860 - 1935) väcker frågor om makt och maktlöshet, om familj och könsroller, om över- och underordning, om normalitet och avvikelse, om galenskap och frihet. Det är en suggestiv skildring av att glida in i en psykos, och det är svårt att värja sig mot känslan av växande katastrof och hotande undergång. Efter hand växer emellertid något annat fram, något mer än en skakande sjukdomsbeskrivning.

13 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den gula tapeten verkar vara en både omskakande och spännande berättelse. Tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en läsvärd gammal novell.

Bettys beundran sa...

Oj, det lät intressant, vackert bokomslag. Omslaget är viktigt för mig, det är oftast omslaget som blir den första kontakten med böcker, men det garanterar ju inget.

Hanneles bokparadis sa...

Betty, jag föredrag vackra omslag med det kan inte betyda allt.

Klimakteriehäxan sa...

Har lyssnat på den. Ganska obehaglig.

znogge sa...

Det låter som en både intressant och skrämmande bok.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, klaustrofobiskt

Znogge, skrämmande för verklighet för många.

Anki sa...

Väldigt intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Anki, en intressant läsvärd över hundra år gammal novell.

Vargnatt sa...

Läste den i skolan har jag för mig.

Hanneles bokparadis sa...

Vargnatt, det finns en del att diskutera.

Lyrans Noblesser sa...

Tack för påminnelsen, den här novellen ska jag definitivt läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Lyran, stark och kuslig.