Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

04 februari 2021

ingen språkpolis - helgfråga

Mias Helgfråga

Vi som läser mycket blir vi lite språkpoliser? undrar: Mia i Helgfrågan. Absolut inte, ohyfsat att rätta andra människors språk, kläder, inredning... 

Hur är det med er, snöälskare eller?
tycker om att skotta snö, vackert när det är vitt och ljust

21 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag tycker att det är roligt att rätta dem jag känner väldigt väl och som gärna rättar mig när de får tillfälle. vi är helt enkel intresserade av orden och språket

Klimakteriehäxan sa...

Din tolkning av begreppet känns underlig - frisyrer, kläder, inredning? Och att det handlar om att rätta folk????? Jag lägger in helt andra begrepp i ordet.
Dessutom lyckas jag inte lägga in mig i länklistan hos Mia, som nu kräver InLinkz-konto. Vilket jag inte vet varför jag ska ha.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, visst kan det vars intressant att diskutera.

Klimakteriehäxan, nu rättar du ju min tolkning... jag vill inte ”rätta” vuxna människor, det är intressant att lyssna, höra att alla inte pratar på samma sätt.

Mia Eggimann sa...

Ja men visst är snön fin men det är så himla kallt

Hanneles bokparadis sa...

Mia, nu är det ovanligt kallt, man får verkligen klä på sig.

Robert W sa...

Visst är det vackert med snö, men jag kommer nog aldrig att tycka att det är kul att skotta.

KajsaLisa sa...

Jag har svårt för särskrivningar men biter ihop. :)

Scylla sa...

Säger som Robert, skottning kommer jag nog aldrig att gilla. Det är tungt på ett otrevligt sätt. Gräva i trädgården är tungt på ett trevligt sätt.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, snöskottning är gratis motion, frisk luft ☃️

KasaLisa, särskrivningar kan bli lite roliga, men klart det viktiga är att det inte blir missförstånd.

Scylla, jag skottar med lagom liten snöskyffel.

Znogge sa...

Jag skulle aldrig rätta någon som säger något, förutom någon i familjen, men däremot så är jag en tyst språkpolis när det gäller uppenbara felaktigheter. I mitt arbete kan jag dock få utlopp för lusten att rätta ;-)

Mösstanten sa...

Ska man rätta någon ska det vara någon man känner väldigt väl. Min dotter och hennes man som är engelsktalande rättar min engelska ibland. Det är jag glad för. Jag kan säga de mest absurda saker ibland. :-)

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, du har ju ett viktigt arbete att lära unga rätt sätt att uttrycka sig så att det inte uppstå missuppfattningar :)

Mösstanten, svenska är ju inte mitt modersmål, det kan hända att jag ibland kan behöva hjälp av familjen, då kan familjen få rätta mig ❤️

wiolettan sa...

Jag blir bara irriterad om någon ska läsa nyheter och inte kan "prata" ordentligt, annars är jag tolerant, för jag vet mina egna brister.
För min del, numera är det för tungt att skotta snö, men förr hade jag ofta den sysslan på vintern.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, sällan jag blir irriterad vid nyhetsläsning, jag använder inte så stor snöskyffel, skönt att röra på sig.

Ama de casa sa...

Jag kan inte låta bli att rätta när jag ser fel som blir roliga i sitt sammanhang. Fast det är när jag VET att den som skrivit har sluntit på tangenterna av misstag. Det är lättare att se andras stavfel än sina egna, för man vet ju själv vad man tror sig ha skrivit :-D

femfemman sa...

Rättar förstås inte vuxna människor. Barnbarnen säger jag de rätta orden till genom att upprepa det korrekta. I skolan har jag förstås rättat en hel del, dock utifrån person.
Felskrivna skyltar, ja, man tänker väl att det är någon med stavningssvårigheter och ler åt det....
Snö har vi haft några veckor, det räcker!

Hanneles bokparadis sa...

Ama, autokorrigering ställer till det...

Anna-Lena, man får vara försiktig och selektiv med rättande, även när det gäller barn.

Lottens Bokblogg sa...

Jag är språkpolis, men muntligt är det bara närmaste familjen jag rättar. Skriftligt är det i mitt yrke viktigt att skriva rätt, så där rättar jag när jag blir ombedd att läsa. Och tar gärna emot korrigeringar själv.

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, i yrkeslivet är det helt annat, och jag har fått många frågor och rättat andras texter när jag blivit tillfrågad.

Åsa sa...

Jag kanske missuppfattat ordet "språkpolis", att tycka till om ord och språk tillsammans med andra är väl något som kan vara utvecklande? Främmande för att det skulle vara ohyfsat att utbyta åsikter om ord och språk, sånt är väl bara roligt?

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, ofta är det äldre språkpoliser som skriver insändare i tidningar och gnäller...