Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

15 december 2021

Vi dödar Stella av Marlen Haushofer

"Varför underskattar vi våra barn så ofta? För en tid sedans råkade jag hitta en av mina gamla skoluppsatser och fylldes med den största förundran. Jag kunde inte påminna mig att jag hade skrivit den. Men det var den välkända skolstilen, stilen hos en troskyldig, helgjuten personlighet på fjorton år. Vad blev det av den under de följande åren? Det vet jag inte, full av avund och beundran stirrade jag, en fyrtioårig gift kvinna, på pappersarket med insikten om en stor förlust i hjärtat." (sid 47)

Vi dödar Stella (Wir töten Stella 1958) av Marlen Haushofer finns nu i nytryck och nyöversättning. En kvinna försöker desperat upprätthålla bilden av den perfekta familjen. Hon ser mellan fingrarna på sin mans affärer, även när han inleder en relation med den unga Stella. Förbindelsen får ett tragiskt slut när Stella slänger sig framför en lastbil, och kvinnan tvingas leva med skulden. Är den delaktig som bara passivt ser på? En subtil skildring av maktdynamik och mänskliga relationer av författaren till Väggen.

"Ingen av hans älskarinnor kommer någonsin att få honom överge sin familj, det vill säga hans egendom, och om jag en dag kommer på idén att lämna honom skulle han hårdnackat och hämndlystet förstöra mitt liv. Men Richard hör till de män som berövar sina hustrur lusten att ha älskare. För mig vore det otänkbart att ta emot ens den lättaste smekning av en annan man. Jag är endast och allenast Richards hustru, och om jag inte står ut med det längre är jag dömd att förbli ensam." (sid 54)

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det här tipset måste jag ta till vara. Jag har bara läst Väggen av Marlene Haushofer tidigare men den var en stark upplevelse.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Haushofer är intressant, jag har läst även hennes noveller.

znogge sa...

Tack för tipset. Det låter som en mycket intressant bok.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Marlen Haushofer är intressant författare, dog för ung i cancer.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Åh, tack för tipset! Haushofer är skicklig.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, verkligen, det finns en översatt bok till som finns bara på universitetsbiblioteket, Vindskupan