Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

14 december 2021

Många böcker hemma – då går det bra i skolan

Att växa upp i ett hem med många böcker har avgörande betydelse för skolresultaten visar ny studie.
– Antalet böcker är den enskilt viktigaste predikatorn för hur det går i skolan, säger matematikprofessorn Kimmo Eriksson till tidningen Ämnesläraren.

Det forskarna vid Mälardalens högskola analyserat är data från nästan 600 000 elever från 77 länder som deltagit i Pisa-mätningen 2018. Två faktorer i hemmiljön sticker ut som särskilt viktiga för barnens skolresultat – föräldrarnas yrke och antalet böcker i hemmet.
– Vår tolkning är att antalet böcker är ett mått på hur förtjusta föräldrarna är i att läsa. Den egenskapen går sannolikt i arv, både genetiskt och socialt. Att uppskatta läsning är en mycket användbar egenskap i skolarbetet, säger professorn Kimmo Eriksson till Ämnesläraren.

En faktor som inte alls har samma betydelse som bokkonsumtionen är föräldrarnas ekonomiska status.
– Hur rik familjen är och hur mycket dyra prylar den äger har ingen betydelse för elevernas prestation. Inkomstnivå kan till och med ha en viss negativ effekt, säger Kimmo Eriksson. Svensk Bokhandel: HÄR.

6 kommentarer:

femfemman sa...

Visst är det så ! Läsvanor och läsförståelse är A och O för att skolkortet ska gå bra. Och viktigt att föräldrarna läser för sina barn.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, och att barnen ser sina föräldrar läsa böcker, som förebild.

Znogge sa...

Helt rätt! Mycket böcker och läsande föräldrar ger oftast läsande barn. Dessutom ska man börja läsa tidigt för barnen. Svenska barns läsförståelse sjunker och ändå vill vår kommun dra ner på antalet skolbibliotekarier. Så dåligt. Jag har högläsning för mina femteklassare och det uppskattas :D

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, dumt att snåla med skolbibliotek, bra inköpsport att börja låna böcker själv. Vi hade bokbuss här förr, veckans höjdpunkt för våra barn!

KajsaLisa sa...

jag tror sagoläsning är bland dom bästa formerna att uppfostra barn.
Konstigt nog verkar det vara genusrelaterat, flickor läser mer än pojkar. Gäller även vuxna.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, sagoläsning är toppen, flickor skriver också mer än pojkar.