Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

02 mars 2022

läsningar för Ukraina kl 18

En manifestation för fred, internationell solidaritet och det fria ordet. Svenska PEN, Översättarcentrum, 20-tal, Bonniers konsthall, Dramaten, Göteborgs litteraturhus, Uppsala Stadsteater, tidskrifterna Glänta och Ord&Bild och Författarcentrum Väst går samman och arrangerar en kväll med läsningar till stöd för våra ukrainska kollegor. Läsningarna sker parallellt i fyra olika städer och samlar författare och översättare som framför texter skrivna av ukrainska kollegor. En del texter är äldre och påminner oss om de utbyten och publiceringar som skett genom åren, bland annat genom 20-tals utgivning. Andra texter skrivs och översätts i detta ögonblick. Vi kommer också lyssna till texter av ryska kollegor som skriver i protest mot regimen. Flera av de medverkande är i direkt kontakt med ukrainska kollegor och många har också personlig erfarenhet av utbyten med landet. Kvällen utgår från PEN:s viktiga princip om att litteraturen inte känner några gränser och måste kunna spridas fritt. Läsningar sker samtidigt i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Länk till event: HÄR.

Medverkande Göteborg: Erik Andersson, Göran Dahlberg, Lina Ekdahl, Helena Fagertun, Anna Fock, Ann Ighe, Kennet Klemets, Malte Persson och Jila Mossaed. Fler namn kan tillkomma.

6 kommentarer:

Anki sa...

Låter väldigt fint! Det är utmärkt hur alla gör sitt bästa för att hjälpa Ukraina.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, olika sorters hjälp har kommit väldigt snabbt.

Klimakteriehäxan sa...

Bra! allt som stärker opinionen mot Putin är välkommet - fast han verkar förvisso inte bry sig.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, den mannen tror bara att världen är dum mot honom…

Mösstanten sa...

Viktig manifestation. Bra att du skriver om detta.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, bra för man kunde se live på nätet