Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 maj 2022

Den dagen den sorgen av Jesper Larsson

Den dagen den sorgen (2021) av Jesper Larsson vann Sveriges Radios romanpris 2022 och är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. En ensamstående pappa anar att hans tonårsdotter håller på att glida ifrån honom. Är hon till och med i fara? Han försöker ta reda på mer om hennes liv och hennes vänner, hans oro blir till besatthet, hans omsorg till överträdelser och lögner. Överallt söker han förklaringar och alternativ till vad som händer, inför sig själv och omgivningen och slutligen inför polisen. Den dagen den sorgen är en rå samtidsberättelse om självbedrägeri, ensamhet och villkorad frihet.

"Det märkliga var att jag samtidigt hörde pianomusik från en högtalare i gallerian. Jag gick närmare. Dom kanske spelar klassisk musik för att få ungdomarna att lugna ner sig och begå färre brott. En grupp killar gick förbi och dom pratade så högt och var så gapiga att jag blev irriterad men jag sa inget, det var inte värt det, jag kan bli stark när jag är rasande, när jag inte har något att förlora, men jag ville inte bli nedslagen och misshandlad av ett förortsgäng, jag ville lyssna. Det kanske inte är så illa hemma hos oss ändå. Här är det värre, mycket värre, jag visste inte att det var så illa." (sid 116)

2 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för tipset! Den ska in i läslistan.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, stark närvaro och igenkänning.