Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

30 maj 2022

lyssna är att läsa

Att ta del av böcker med hjälp av öronen har varit en praktik som varit närvarande under hela läsningens historia, och ljudboken är bara en fortsättning på den traditionen. Den historiska läsningen har också tagit plats i olika situationer, från tyst läsning i ensamhet till högläsning i familjer eller vid sociala sammankomster.
Reflekterar vi över hur personer med synnedsättningar använder fingrarna för att läsa punktskrift, noterar vi att läsning redan utförs med olika sinnen. Läsare är olika. Precis som att alla människor inte tycker detsamma om diverse bokformat, genrer eller författare, så känner inte alla likadant inför läsning eller utför läsning på identiska sätt.

En person i Wallins studie, som har dyslexi, använde ofta tal- och ljudböcker och svarade så här: ”Ja, det är ju min typ av läsning.” Det här svaret illustrerar att ljudböcker gör läsning, böcker och information tillgängliga för fler användargrupper. Alla här rätt till läsning, en aspekt som är viktig att komma ihåg, inte bara för de som jobbar med böcker, utan för samhället i stort. Att lyssna på ljudbok är att läsa, oavsett vad kritikerna säger, skriver biblioteks­forskaren Elisa Tattersall Wallin i (Göteborgs-Posten)

6 kommentarer:

femfemman sa...

Helt enig med dej! Det viktiga är läsningen Om man läser med ögon eller öron har mindre betydelse.//Anna-Lena

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, eller med fingrarna som min blinda kompis 🕶

KajsaLisa sa...

Att läsa är viktig, tyvärr läser jag för lite just nu. Vilken fin gammal radioapparat.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, radion är faktiskt ny retro.

Hannas krypin sa...

Jag har inte tänkt på den här aspekten av ljudböcker. Jag vill ju helst bläddra i mina böcker som jag läser men ljudböcker öppnar ju verkligen upp en helt ny värld för de som har svårigheter av olika anledningar.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, muntligt berättande är ju väldigt gammalt, ljudböcker är bara fortsättning.