Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

10 juli 2022

Rotlös av Tsitsi Dangarembga - smakbit

Rotlös (Nervous Conditions 2022) av Tsitsi Dangarembga är idag det en av de mest lästa afrikanska romanerna på universitet världen över och BBC hade häromåret med den på sin lista över 100 böcker som förändrat världen.

Rhodesia, 1968. Efter att Tambudzais bror tragiskt gått bort får hon som första kvinna i familjen möjlighet att gå på missionsskola. På hennes axlar väger förväntningarna tunga: hon ska ta familjen ur fattigdomen och in i framtiden. Men mötet med världen utanför byn blir inte alls som hon tänkt sig. Tsitsi Dangarembgas debutroman Rotlös gavs ut 1988 och har med tiden blivit en feministisk och post-kolonial klassiker som banat väg för andra kvinnliga afrikanska författare. Det är en tidlös uppväxtskildring och en ögonöppnande beskrivning av kolonialismens påverkan på den enskilda människan.

   "Så småningom tvingades jag medge för mig själv att jag inte tyckte om tanken på att mina föräldrar skulle vara med om en vigsel, men jag kunde inte begripa varför jag opponerade mig så starkt mot tanken på ett giftermål, att mina föräldrar inte längre skulle leva i synd. När jag såg saken ur den synvinkeln förstod jag att det måste vara något fel på mig, för jag visste ju numera att synd var något som man måste undvika. Synd hade blivit ett laddat begrepp för mig under mitt år på missionen, där vi gick i söndagsskolan och i kyrkan varje söndag utan undantag och varenda gång fick vi höra att synd var någonting man måste undvika till varje pris.
    Man måste undvika den därför att den var livsfarlig.
" (sid 235)
                          Flera smakbitar kanske: HÄR.

16 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

den här står på min läslista.tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en viktig läsvärd bok

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Den låter intressant.

Lottens bokblogg sa...

Först undrade jag hur det stämde med att boken var utgiven 2022, men sen förstod jag att det var den översatta... Låter som en intressant bok.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, klart läsvärd bok.

Lotten, svårt med årtal ibland, men boken nygiven på svenska.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten!
Den vill jag läsa!

Bokdamen sa...

Verkar intressant. Tack för smakbiten!

Robert W sa...

Den blir jag nyfiken på. Tack för smakbiten!

Paula Merio sa...

Jag var tvungen att googla när Rhodesia blev Zimbabwe och en egen nation, det var så sent som 1980. Boken är säkert intressant. Tack för smak

Bokdivisionen sa...

Åh den här måste jag verkligen läsa! Tack för tipset!

Veiken sa...

Intressant - tack för tipset!

Monika sa...

Ojdå, jag har aldrig hört talas om boken 😮

Mösstanten sa...

Ett utmärkt tips, tror jag. Har den i läslistan.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, klart läsvärd berättelse.

Åsa sa...

Kände inte alls till. Tack för smakbit.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, därför är smakbitar bra.