Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

19 december 2022

Jag. Du. Vi. en bok om Proust av Kristoffer Leandoer

"Jag kände en gång en man som påstod sig ha ägnat tio år på heltid åt en enda genomläsning av Prousts verk, lämpligt nog sittande på ett lantligt chateau i Frankrike. Det var nog en överdrift, även om han förvisso var en herre som skyndade sig ovanligt lite här i livet. Men exemplet är i och för sig efterföljansvärt. Man vinner mycket på att läsa Proust långsamt och med noggrann uppmärksamhet på varje ord, som ändlös serie prosadikter." (sid 79)

Jag. Du. Vi. en bok om Proust (1998) av Kristoffer Leandoer
Kristoffer Leandoer, poet, romanförfattare och kritiker, har länge fängslats av Marcel Prousts person och hans livsverk På spaning efter den tid som flytt. I denna essä guidar Leandoer läsaren genom romansviten som förändrade prosakonsten för alltid. Med lätt hans placeras romanen i sin samtid, och dess grogrund i Frankrikes bourgeisie och författarens intima redogörelse för Prousts förhållande till sig själv, sina närmaste och till sin samtid, en personlig introduktion till ett av seklets stora författarskap.

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Intressant tips igen. Tack för det. Jag ska börja läsa om första delen nästa år.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Kristoffer Leandoer är intressant skribent. Sara Danius sa att en behöver inte läsa hela Proust från pärm till pärm, öppna några sidor och bara njut.

femfemman sa...

Jadu, det voe lite intressant att öppna en Proust-bok. Kanske är det så att man kan njuta... en jag undrar om denna tant äger den förmågan. Återigen imponerad över din egen variation på läsning.

Znogge sa...

Att bara njuta av några sidor vore nog min melodi tänker jag.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, njuta kan du säkert, ta vara på stunderna! 💚

Znogge, inte nödvändigt att vara ambitiös 📚

Mrs Calloway sa...

den enda jag vet som läst Proust frånpärm till pärm är min syster. hon höll på att citera honom i åratal

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, måtte ha gjort starkt intryck

Veiken sa...

Om jag läste ett stycke i taget kanske jag skulle klara Proust, men låter nog andra göra det! ;)

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, det finns böcker för alla smaker 🙃