Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

12 april 2023

Bänkpress av Sven Lindqvist


Bänkpress (1988) av Sven Lindqvist är en essay om bodybuilding, dess historia och filosofi. Den är också en berättelse om en intellektuell människas upptäcktsfärd i gymmens och kroppskulturens modevärld. Träningen blir en väg till drömmar och barndomsminnen som tidigare varit oåtkomliga. De gestaltas i prosadikter som genom en söndervittrande tillvaro leder ut i Saharas tomhet - det yttersta uttrycket för en reptil hållning.

VERGILIUS
Det var nära att jag hade vänt i dörren. Jag trodde inte att jag skulle uthärda ett enda ögonblick i den hårdrock som slog emot mig. Med bågnande trumhinnor steg jag ned i gymkällaren som i en brunn.
      Lokalen luktade metall, svett och gummi. En ung man hoppade upp och sparkade en boxboll i ansiktshöjd, en annan utstötte de mest fruktansvärda styrkevrål medan han låg på rygg med uppdragna knän och pressade en tungt belastad skivstång. Brr! Ensam hade jag aldrig stigit ned i detta inferno.
      Men skinnhuvudet var min Vergilius. Hans sätt att resonera hade ingett mig förtroende. Jag tyckte om hans sätt att ta fasta på det viktigaste i mitt argument och liksom raka in det och så börja byta ut det centrala ordet mot andra, som man byter vikter på en skivstång. Jag undrade var han hade lärt sig det där nästan experimentella sättet att tänka.
(sid 31)

2 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för ett intressant tips! Det var nog skillnad att gå på gym på 1980-talet mot nu. Det är ju mycket mer vanligt idag. Men kroppen och själen, om jag får uttrycka mig så, hänger ju ihop.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, nu är det i alla fall vanligt att kvinnor och äldre går på gymmet, hälsa har blivit viktigt, man kan få motion på recept; bidrag till olika sorters fysisk aktivitet 🏋️‍♀️