Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

08 januari 2023

Röda sirener : en ukrainsk familjehistoria

"De följande dagarna förlöpte på samma sätt. Valentina gav sig ofta av innan jag hade vaknat för att arbeta i körsbärsträdgården eller besöka grannarna och diskutera deras trädgårdar. När hon kom hem på kvällen hade hon fullt upp med att planera vårplanteringarna och hade inte tid att prata om hur dagen hade varit, än mindre om sådant som hänt för nästan hundra år sedan. Jag vande mig vid att äta frukost i sällskap med en tickande klocka i morgonsolen." (sid 69)

Röda sirener : en ukrainsk familjehistoria (2022) av Victoria Belim som undrar hur kommer det sig att onkel Nikodims mystiska försvinnande under 1930-talet fortfarande är höljt i dunkel? Hur är det möjligt att hans livshistoria är tabubelagd än idag, ett sekel senare? I boken får vi följa Victoria på hennes resa på jakt efter svar kring Nikodims försvinnande. På vägen får vi också uppleva oförglömliga och färgstarka möten med det gästvänliga, humoristiska och jordnära ukrainska folket.

Den ukrainska journalisten Victoria Belim återvänder 2014 till krigets Ukraina, på jakt efter en familjehemlighet som bevarats i generationer. Hon har tidigare studerat den post-sovjetiska politiken, och var beredd på att det kunde bli svårt att lösa gamla mysterier mitt under ett pågående krig. Men hon hade inte anat att det starkaste motståndet skulle komma från hennes egen mormor Valentina, som rätt och slätt förbjuder henne att rota i det förflutna. Må vara att KGB i Poltava har försvunnit för länge sedan, men "Rooster Trap", som deras huvudkontor och så lika tortyr-palats kallats, fick fortfarande Valentina att rysa. Och det av goda skäl, vilket hon snart skulle upptäcka. Hon känner sig helt enkelt tvungen att gräva efter sanningen om landets blodiga historia. Även risken fanns att sätta sig på kollisionskurs med sin egen mormor - och resten av familjen.

"Jag har valt att skriva den här boken under min mormorsmor Asyas efternamn, Belim, för att hylla den kvinna som betytt allra mest för mig och som inspirerat mig till att berätta denna familjehistoria. De flesta namnen i boken är autentisk, dock har i några fall förnamnen ändrats på grund av den nuvarande situationen.
    Boken tillägnas minnet av min mormor Valentina som avled 2021. Hon var en fantastisk person som skötte sin körsbärsträdgård intill sin sista levnadsdag.
" (sid 12) Flera smakbitar: HÄR.

21 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

den boken vill jag läsa! tack för smakebiten!

Veiken sa...

Tack för smakbiten! Så aktuell trots att det verkar handla om det förflutna. Den boken SKA jag läsa!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en bok jag tror du skulle gilla.

Veiken, sann familjehistoria, flera generationer, även nutid.

Monika sa...

Låter som en intressant bok.

Lyrans Noblesser sa...

Lyssnade på henne på Bokmässan - mkt intressant kvinna.

Mia Eggimann sa...

Tack för smakebiten, aktuell bok

Znogge sa...

Tack för smakbiten. En bok som är högaktuell fastän den handlar om det förflutna.

Paula sa...

Så spännande, jag gillar släkthistorier, och denna är förlagd i det så aktuella krigsdrabbade landet som jag känner till alldeles för lite.
Jag har nu reserverat boken men ligger som nummer 6 i kö. Ingen risk att jag inte kan fylla väntetiden med andra böcker. Tack för smakbit!

femfemman sa...

Man boorde allt försöka läsa den iallafall. Kan nog funka, enligt den text du visar. Tack för tips!

Hannas krypin sa...

Låter som en bok för mig. Är det en verklighetsbaserad berättelse?

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, helt och hållet en verklig släkthistoria i Ukraina.

Robert W sa...

Den låter jätteintressant. Inte minst på grund av att den utspelar sig i Ukraina.

Cinnamon sa...

Låter som en intresssant bok! tack för smakbiten!

Bokdivisionen sa...

Jag har inte läst något från Ukraina än faktiskt.

Åsa sa...

Skulle vara intressant att läsa. Tack för smakbit!

Lottens Bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Låter som en intressant bok!

Bokdamen sa...

Verkar vara en intressant bok, tack för smakbiten!

Sara Pepparkaka sa...

Tack för smakbiten, det verkar vara en intressant bok.

Hanneles bokparadis sa...

tack vare översättare finns det många nya böcker från Ukraina.

Mösstanten sa...

Ett riktigt intressant boktips! Den skriver jag upp!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, helt ny familjehistoria.