Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 mars 2023

Sidenkatedralen av Sara Danius

Sidenkatedralen : och andra texter
(2020) av Sara Danius. Efter succéerna Den blå tvålen och Husmoderns död arbetade Sara Danius med två projekt som aldrig hann färdigställas; en samlingsvolym med publicerade artiklar och essäer i skilda ämnen, samt en bok om hennes favoriter inom fotokonsten. Sidenkatedralen samlar dessa projekt i en volym. Här finns förord till nyöversatta klassiker som Madame Bovary och Gruppen, essäer om Svetlana Aleksijevitj och Selma Lagerlöf, och de sommar- och vinterprogram som talade till så många. Men också texter om banbrytande fotografer, exempelvis Lucia Moholy och Louise Dahl-Wolfe, samt texter om Svenska Akademien. Allt präglat av Sara Danius omisskännliga blandning av bildning och briljans. 

En hel del mode och fotografering. Danius kan skriva enkelt om svåra saker, man blir nyfiken och vill läsa mer. Många intressante rubriker, måste inte sträckläsas. Personligt och naket trots sidenkläderna.

7 kommentarer:

Mösstanten sa...

En bok som jag har funderat på att läsa. Men det är nog en bok som är bäst att äga, egentligen, så man kan läsa lite då och då i den.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, finns något intressant för alla smaker.

Znogge sa...

Tack för tipset. Det låter som en bok som man ska ta sig an portionsvis och äga själv tänker jag. En intressant kvinna!

Klimakteriehäxan sa...

Säkert en intressant bok.

Hanneles bokparadis sa...

en hel del om modefotografering, kända namn för de intresserade, och mycket annat.

Linnea/Bokblomma sa...

Jag har faktiskt inte läst något av Danius. Borde kanske ändra på det! :)

Hanneles bokparadis sa...

Linnea, det tycker jag, hennes texter är trevlig läsning 🙂