Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

31 maj 2023

Orons bok av Fernando Pessoa

Orons bok (Livro do Desassossego) av Fernando Pessoa (1888-1935) skrevs under några få dagar, texten räknas till en av 1900-talets viktigaste böcker. I Portugal finns utländska personer som bestämt sig för att lära sig portugisiska bara för att kunna läsa Orons bok. Pessoa var ganska ensam man som nu hyllas med en staty i Lissabon. Boken gavs ut efter hans död. Den består av hundratals textfragment som till formen rör sig mellan dagbok, prosalyrik och korta berättelser. Här finns utsökta melankoliska betraktelser, skildringar av själstillstånd, drömmerier, såväl som grubblerier om kärlek, moral och kunskap. Det finns böcker som man inte slukar i en munsbit utan kan smutta på långsamt. Ibland svårt att läsa en hajpad bok som uppskattas av många,

Ur Bengt Holmquists inledning: "Orons bok är ytterst innehållsrik, en outtröttlig genomgång av ett splittrat medvetande. I den moderna litteraturens vimmel har den inte många fullt värdiga motstycken." Ny översättning i höst, med flera nya översätta stycken. Pessoa skrev inte så tydligt.

"Jag blir alltid lika häpen när jag har slutfört något. Häpen och bedrövad. Mitt sinne för perfektion borde hindra mig från att någonsin slutföra något; det borde rentav hindra mig från att påbörja något. Men jag låtsas som ingenting och ger mig ändå i kast med uppgiften. Och resultatet blir en produkt som inte har tillkommit genom en viljeakt utan genom en eftergift. Jag påbörjar något därför att jag inte har själsstyrka nog att avbryta det. Den här boken är min feghet." (sid 161)

"Lyckliga de som lider utan kluvenhet! Lyckliga de som störs men inte splittras av ångesten, de som tror även i sin otro och som kan sätta sig i solen utan betänkligheter." (s 163)


 I Norge åpnet en bokhandel som bare skulle selge akkurat denne boken: HÄR.

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för detta intressanta tips! Orons bok ska jag hålla ögonen på när den nya översättningen kommer i höst.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant att jämföra översättningar ibland.

femfemman sa...

Du är otrolig med att hitta annorlunda böcker. Men den här är inget för mej, det är jag rätt övertygad om. Jag kör på med mina main streams... God onsdag!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, inte svårt att hitta böcker, ibland svårare läsa dem 🙂