Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

08 maj 2023

Percy Jackson-serien börjar med Född till hjälte av Rick Riordan

Percy Jackson-serien börjar med Född till hjälte av Rick Riordan, jag fick tips om av vårt elvaåriga barnbarn. Hon har god koll på de grekiska gudarna, nu läser hon andra böcker om olika länders mytologi. Huvudpersonen Percy är en 12-åring med dyslexi och ADHD - som har lite problem med sin verklighetsuppfattning. Hans hjärna är inställd på att läsa det grekiska alfabetet.
När det dyker upp monster i hans liv vet han inte vad han ska tro. Det visar sig att de grekiska gudarna fortfarande tar aktiv del i människornas liv, blir förälskade i vanliga dödliga människor och dessutom får barn med dem. En av dem är Percys pappa. Som barn till en gud är man född till hjälte och behöver vara annorlunda. Han får reda på vem av gudarna är hans pappa på ett läger med andra unga halvgudar. Det är som ett scoutläger med olika idrottsgrenar och tävlingar. Han är född till att bli hjälten som räddar världen.

"Följande morgon flyttade Keiron mig till stuga tre. Jag behövde inte bo tillsammans med någon annan. Jag hade gott om utrymme för mina saker - minotaurhornet, en extra uppsättning kläder och en necessär. Jag gick sitta vid ett eget middagsbord, själv välja vilka aktiviteter jag skulle ägna mig åt och själv säga till ljuset när det skulle släckas - jag behövde inte ta hänsyn till någon annan.
    Och jag var fullständigt förtvivlad.
    Precis när jag börjat känna mig accepterad, som om jag hade ett hem i stuga elva och kanske kunde bli en normal grabb - eller så normal man nu kan när man är halvblod - blev jag isolerad som om jag hade någon sällsynt sjukdom.
" (sid 155)

Det händer mycket i den första boken i serien, rolig och mycket igenkänning om livet som ung. Boken är filmatiserad, skulle vilja se den. Totalt fem tjocka böcker i serien, barnbarnet har läst på engelska. Rick Riordan har även skrivit om egyptiska gudar och om den nordiska mytologin, vi har letat böcker på antikvariat.

11 kommentarer:

Mösstanten sa...

Nog finns det väl ett större och bredare utbud av barnböcker idag än på 1950~ och 60~talet? Det var då jag var barn alltså.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, det finns det, massor, olika genrer för olika smaker och intressen. Rick Riordan är född 1964, jobbade som engelsk lärare femton år innan han blev författare. Sista boken i Percy Jackson-serien skrev han 2009. Vill man hitta andra genrer så bara gå till biblioteket eller bokaffären så finns det mängden av varierande ungdomsböcker. Eller så kan man prata med ungdomar i sin närhet.

femfemman sa...

En serie som man önskar att många barn vill läsa. God måndag!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, populär serie och flitigt lånat på biblioteket.

Mia Eggimann sa...

Det är en riktigt bra serie.

Hanneles bokparadis sa...

Mia, igenkänning, spännande, lockar till fortsatt läsning, perfekt för unga läsare.

Znogge sa...

Det låter som en väldigt bra och trevlig serie som kan tilltala många i åldersgruppen.

Önskar en glad måndag nu!

Anna i Portugal sa...

Kan tänka mig det finns en stor variation av böcker för dagens barn och ungdomar. Bra det skrivs romaner med huvudpersoner med diagnoser av olika slag.

Hanneles bokparadis sa...

och man kan fråga bibliotekarien och få massa bra tips 📚

KajsaLisa sa...

Det där låter som en kreativ story.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, jag förstår att serien är populär.