Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 maj 2023

Uppvaknandet av Kate Chopin

Uppvaknandet (The Awakening) av Kate Chopin (1850-1899) som föddes i St Louis. Hon fick sex barn i sitt äktenskap, och först efter makens död 1882 framträdde hon som författare.
Uppvaknandet orsakade skandal med sin frispråkighet när den kom ut år 1899. Romanens öppet sexuella motiv och lättsinne inför äktenskapliga och samhälleliga konventioner gjorde att den inte trycktes om på femtio år. Först på 1950-talet återupptäcktes Chopins författarskap och Uppvaknandet fick stort erkännande. I dag framstår den inte bara som en tidig feministisk milstolpe utan också som en klassiker. Denna utgåva är den första på svenska på över fyrtio år. I svensk översättning av Margareta Lundgren, med ett nyskrivet förord av Aase Berg och ett efterord av översättaren.

I det sena 1800-talets New Orleans är de sociala skrankorna stränga, inte minst för en gift kvinna. Edna Pontellier lever ett tryggt liv med man och två barn, men hennes rastlöshet växer i det inskränkta societetslivet, och förväntningarna på henne - från make och omvärld - skapar ett allt större tryck. Under en resa till Grand Isle, en ö utanför Louisianas kust, kommer hennes liv att ställas på ända av en häftig kärlekshistoria, och passionen tvingar henne att ifrågasätta grundvalarna för sin - och varje kvinnas - existens.

"När Edna vandrade gatan fram tänkte hon på Robert. Hon var fortfarande bunden av den blinda förälskelsens trollmakt. Hon hade försökt glömma honom, för hon insåg hur gagnlöst det var att minnas. Men tanken på honom var som en besatthet som ständigt trängde sig på henne. Det var inte så att hon dröjde vid någon detalj i deras umgänge eller återkallade något speciellt eller märkvärdigt i hans personlighet. Det var hans varelse, det faktum att han fanns till, som behärskade hennes tankar." (sid 89) Flera smakbitar: HÄR.

17 kommentarer:

Anki sa...

Jag läste boken i vintras. Läsupplevelsen var okej men jag blev inte förtjust i boken.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, hundra år gamla böcker är lite annorlunda.

Åsa sa...

Tack för smakbit. Aldrig hört talas om boken.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, Kate Chopin dog 1899, kanske inte så konstigt

Mrs Calloway sa...

The Awakening läste jag 2016 och tyckte mycket om. tack för smakebit och påminnelse
https://mrscalloway.blogspot.com/2016/08/otrohet-pa-1800-talet.html

Lottens bokblogg sa...

Spännande att läsa en så tidig feministisk bok

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Jag har boken på min Kindle på engelska. Borde läsa den.

Hanneles bokparadis sa...

intressant med böcker som lever länge

znogge sa...

Tack för smakbiten. Jag tycker boken låter mycket intressant och jag kan tänka mig att den blev omdebatterad när den kom.

Paula sa...

Låter onekligen intressant, kul att man gjort en nyöversättning. Tack för smakbit!

Lena sa...

Den där boken känner jag inte till. Tack för smakbiten.

Bokdivisionen sa...

Den låter läsvärd!

Hanneles bokparadis sa...

tider förändras, men bra böcker håller länge.

Mösstanten sa...

Det här var högst intressant. Den boken måste jag titta närmare på.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, vissa äldre böcker lever vidare.

Monika sa...

Tycker jag känner igen författaren, men jag vet inte varifrån.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, Kate Chopins böcker är väl inte så kända i Sverige.