Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

30 juli 2023

Budbäraren i svt

Budbäraren (The Go-Between) Brittisk långfilm från 1971, se: HÄR.

Ett romantiskt drama om den passionerade men förbjudna kärleksaffären mellan den rika arvtagerskan Marian och den fattige bonden Ted. För att kunna skicka hemliga meddelanden till varandra utnyttjar paret den tolvårige Leo som sin budbärare, något som får långtgående konsekvenser för pojken. Regi: Joseph Losey. I rollerna: Julie Christie, Alan Bates, Dominic Guard, Michael Redgrave, Margaret Leighton m.fl.

Nobelpristagaren och dramatikern Harold Pinter anpassade romanen till ett manus. 
Efter en roman The Go-Between av L. P. Hartley (1953) hans mest kända verk, den har bearbetats flera gånger för scen och film.  Boken ger en kritisk syn på samhället i slutet av den viktorianska eran genom ögonen på en naiv skolpojke outsider.
Harold Pinter tilldelades 2005 års Nobelpris i litteratur för att han i sina dramer "frilägger avgrunden under vardagspratet och bryter sig in i förtryckets slutna rum" (Svenska Akademien).

9 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Känner igen storyn, men tror inte jag läst boken. Kanske samma ämne funnits med i nyare dramatiseringar också. Trevlig söndag!

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, finns många berättelser om klasskillnader, riktigt bra film.

Znogge sa...

Tack för tipset. Låter intressant men upplägget bekant. Kanske har jag sett eller läst. Blir lite osäker...

Mrs Calloway sa...

jag såg också den här filmen mycket för att min f avorit Julie Christie är med. jag har läst den tidigare för länge sedan så det passade bra att se filmen

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, perfekt sommarfilm.

Mrs Calloway, riktigt bra skådespelare.

femfemman sa...

Tack för tips. Låter klart sevärd.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, gammal fin film.

Mösstanten sa...

Bra tips igen!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, sevärd film.