Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 augusti 2023

ti amo av Hanne Ørstavik

ti amo
(2023) av Hanne Ørstavik är en norsk författare översatt till mer än trettio språk. Hon har mottagit en lång rad priser för sitt särpräglade författarskap. ti amo är Ørstaviks elfte roman på svenska.

Hösten 2018 får hennes man cancerbeskedet. Det är inte länge sedan hon flyttade till Italien för att leva med honom. De har gift sig, de älskar varandra, de är nära. Nu vet hon att han ska dö, läkarna har berättat det. Men vet han det själv? Döden finns hela tiden där mellan dem, men det går inte att prata om den. ti amo är en roman skriven tätt inpå livet. Den är upprivande, skakande, öm, en roman om sorg, om den ensamhet döden skapar, men också om djup kärlek och om öppenhet inför livet.

En personlig, kärleksfull och naken skildring om att leva nära sin kärlek som bara håller på att försvinna, krafterna tynar. Svårigheten att kunna prata med varandra.
"och du ville att vi skulle ordna fest för nio vuxna och fem barn, du som var indränkt i cellgifter och morfin och jag som var utmattad av att gå här bredvid dig i detta göra och göra, nu när du har så lite ork. Lägga vår sista ny¨rsafton på att laga mat till människor vi inte alls eller knappt känner, människor som inte har döden i skallen varje sekund, för vilka nyårsafton är en kväll för raketer och vhampagne och framtidshopp. Vi har ingen framtid att fira! Fattar du inte det! Jag kan inte ordna en fest som inte är sann. Men jag sa det inte." (sid 35)

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Upptäckte just att jag inte har läst någonting av Hanne Ørstavik. Det borde jag ändra på.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, läst flera av Hanne Ørstavik, gillar henne.

Anna i Portugal sa...

Det där låter som en riktigt läsvärd bok, tack!

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, jag tycker mycket om Hanne Ørstaviks böcker.