Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

20 augusti 2023

Vid havet av Abdulrazak Gurnah

Vid havet (By the Sea 2001) av Abdulrazak Gurnah.
En mörk novemberdag anländer Saleh Omar till Gatwick. I Zanzibar var han make, far, hade en möbelaffär. Nu söker han asyl, på flykt från paradiset, och tystnaden är hans enda skydd. I London finns Latif Mahmud, en man med kopplingar till Salehs förflutna, och när Saleh och Latif sedan möts i en engelsk kuststad avslöjas en historia som rymmer både kärlek och svek. Bookernominerade Vid havet är en av Abdulrazak Gurnahs mest hyllade romaner, en berättelse om flykt och längtan, om kampen för att hitta något slags hem i en värld där inget består.

"Det var första gången jag promenerade på engelska gator. Jag hade föreställt mig mer fläng och jäkt, och att allt liksom skulle se nyare och ljusare ut. Det var något på gatorna som påminde mig om Celias hus, urblekt och sjaskigt och trångt, vi gick förbi många äldre människor som gick långsamt och unga människor som armbågade sig fram med höga röster. Men det var något annat inom mig som gjorde att jag gick på en liten ö av lycka, som om jag hade slängt av mig de bojor som var mitt liv och nu strövade omkring i ett annat." (sid 82) Fler smakbitar: HÄR.

Nobelpris 2021 Abdulrazak Gurnah, Storbritannien (född i Zanzibar)
Svenska Akademiens motivering: ”för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”.
By the Sea
(2001) av Abdulrazak Gurnah rekommenderas av Maria Olaussen, professor i engelska med litteraturvetenskaplig inriktning i Göteborg. Hon har träffat Abdulrazak Gurnah flera gånger och kan hans författarskap väl, och har även utvecklat ett stort antal kurser med fokus på afrikansk litteratur och postkolonial teori. Hennes studenter på kursen postkoloniala texter och teorier har läst By the sea, vilket varit bestämt innan Nobelpriset. Olaussen tycker att alla borde läsa den, bra bok att börja med.

15 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Har bara läst en av honom (Paradiset) och blev inte så tagen.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Vid havet rekommenderas att den är bra bok att börja med.

Mrs Calloway sa...

jag läste Paradiset och den var bra, men inte översvallande

Monika sa...

Jag känner igen hans namn, men har inte läst något av honom.

Lotten sa...

Jag kände inte ens igen namnet förrän Paradiset nämndes. Oavsett låter det som en intressant bok.

Bokdivisionen sa...

Jag har ännu inte läst honom men är nyfiken!

femfemman sa...

du läser så högklassiga böcker. Som jag tidigare skrivit... är imponerad av det. Läser du aldrig böcker som hamnar på listor av de mest lästa?
God söndag!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, Abdulrazak Gurnahs böcker är viktiga om kolonialialtiden.

Anna-Lena, jag försöker variera min läsning, blanda olika genrer.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Har en annan bok av författaren oläst i hyllan.

znogge sa...

Tack för smakbiten! Den vill jag gärna läsa.

Jokke sa...

Jag har bara läst Afterlives och Den sista gåvan.

Åsa sa...

Det där var ett författarnamn jag helt hade missat. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Nobelpristagare är inte lätt att missa

KajsaLisa sa...

Det måste vara svårt att bara ramla ned i ett nytt land.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, speciellt om man inte kan språket.