Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

29 november 2023

Jag är en annan : Septologin III-V av Jon Fosse

Jag är en annan : Septologin III-V av Jon Fosse
I andra bandet av Jon Fosses prisbelönta Septologin möter vi Asle under gymnasietiden. Han träffar då och då en gammal bekant, tyskungen Sigve, som har suttit inne ett par gånger för mindre förseelser och nu arbetar på möbelfabrik, läser böcker och dricker stora mängder. Genom Sigve träffar Asle sin namne, som också är konstnär och liknar honom på pricken. Den andra Asle kommer in på konstskolan utan studentexamen på grund av sin uppenbara talang. Asle hoppas att detsamma kan hända honom. Under en resa till Björgvin träffar han så Ales, och de två unga kan inte ta ögonen från varandra. Septologin är en  berättelse om konst, Gud, alkoholism, vänskap och tiden som går. Det handlar om döden, men också om vad det vill säga att vara i livet.

   Ja förr i tiden blev man räknad som vuxen när man hade gått för prästen och var konfirmeras, säger Hyresvärdinnan
   Och då fick man klara sig själv
   och hon ska liksom sätta igång och berätta nånting, men hon hejdar sig och låter det vara och Asle tänker att hon tämligen säkert skulle börja berätta nåt om hur det var i hennes ungdom och om att hon hade varit i pigtjänst på det ena eller andra hållet och så säger Hyresvärdinnan att hon tjänade hos prästen i Barmen i några år innan hon gifte sig och sen hon blev gift har hon bott i det här huset, säger hon 
(sid 124)

6 kommentarer:

znogge sa...

Låter väldigt intressant så jag får titta närmre på Fosse.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Fosse skriver speciellt, händer inte mycket men man har svårt att sluta läsa.

Veiken sa...

Jag kanske skall återuppta bekantskapen med Herr Fosse….

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, Fosse är ganska ny bekantskap för mig.

Mösstanten sa...

Har precis läst Melancholia, och har ju trilogin på bokvagnen och hade inte tänkt läsa septologin, tänkte att det skulle bli för mycket. Men nu får jag lust.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Trilogin fick Fosse Nordiska rådets litteraturpris 2015, jag läste den innan han fick Nobelpriset. Melancholia hämtade jag nyss från biblioteket.