Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

23 maj 2024

bra översättare - kultur

Så många bra böcker det finns från hela världen, jag är helt beroende av bra översättare. Läser bara svenska, utom mina tio finska böcker med min Finska Bokcirkel. Sällan jag läser norska, fast Jon Fosse lockar att plocka fram original. Vissa faktaböcker; litteratur, trädgård läser jag på engelska.

Vilka läsupplevelser hade du missat utan bra översättare?
undrar: enligt O i veckans Kulturfråga.

10 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Superviktig roll har de, översättarna. Ändå får de sällan beröm och inte är det särskilt bra betalt heller. Heder åt dem som öppnar böcker åt oss vi annars aldrig skulle kunna läsa!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag tycker att översättarna fått ett lyft, många förlag sätter upp deras namn synligt. Livet skulle vara tråkigt utan bra översättare!

Znogge sa...

Det är väldigt tacksamt att det finns så många duktiga översättare. För min del skulle böcker på danska, norska, engelska och lättare tyska fungera men visst föredrar jag att läsa på svenska.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, även om jag förstår orden så får jag inte till känslan i original.

femfemman sa...

De flesta, skulle jag vilja säga. Läser fort, skumläser... och det blir svårt på andra språk...Varxett tag sedan jag läste en ( lättläst) bok på engelska.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, beror lite vilken typ av böcker man läser, bra att det finns översättare.

Mrs Calloway sa...

Tidstillflykt började jag läsa. hade lånat på bibl. men jag måste köpa den. det stod så mycket bra i den att jag absolut måste kunna stryka under och notera.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag är halvvägs men räcker att låna, lyssnade på Gospodinov på Stadsbiblioteket

enligt O sa...

Tidstillflykt vill jag också läsa. Imponerad av att du kan läsa nynorsk!

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, det går långsamt