Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 augusti 2024

Den blå karbunkeln av Arthur Conan Doyle

Den blå karbunkeln av Arthur Conan Doyle.

I Den blå karbunkeln följer vi med Sherlock och hans ständige följeslagare Dr Watson när de på Londons snöiga gator ska lösa mysteriet med en borttappad julgås. Men Holmes trevliga förströelse visar sig vara ett allvarligare fall än han först trott – när gåsen styckas upp hittar de nämligen grevinnan Morcars stulna karbunkel (röd ädelsten). Finns att se: HÄR.

"Den här stenen ät ännu inte tjugo år gammal. Den hittades i Amoys flodbank, i södra Kina, och utmärker sig därigenom, att den har alla karbunkelns egenskaper, utom att den är blå i stället för rubinröd. Trots sin ungdom har den redan en hemsk historia." (sid 16)


Novellresan 2024 hos Ugglan.
Augusti: 1800-talets London.

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Sherlock Holmeshistorier är trevliga att läsa. Den här verkar passa att läsa omkring jul också. Bra tips!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag har ett par äldre böcker med hans noveller.

femfemman sa...

Sherlock Holmes funkar alltid. Även som film.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, jag gillar både de nya och gamla filmerna. Sir Arthur Conan Doyle har skrivit en hel del annat också.