Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

01 september 2024

Sommarleken av Ellen Mattson


Sommarleken (2016) av Ellen Mattson
Ett vackert gammalt hus vid havet, en farmor och tre syskon som bor hos henne varje sommar är oemotståndligt lockande för endabarnet Sandra från samhället intill. Hon söker sig allt oftare till huset och människorna där. Hon fascineras av deras traditioner och sätt att tala med varandra och av husets nedgångna skönhet. Hon vill höra till, och får vara med på farmoderns och syskonens kalas, utflykter och segelturer. De lovar att lära henne segla.
Men saker och ting ser olika ut från olika håll. När syskonen är kvar fast höstterminen har börjat står det klart att något är allvarligt fel i deras familj, och Sandras vanliga föräldrar i en vanlig tegelvilla framstår plötsligt som mer lockande. Men Sandra fortsätter att söka sig till det gamla huset - och när sommaren är slut är allt förändrat.

"De hade gjort i ordning smörgåsar som stod på en plåt för att gratineras, ugnen var redan påslagen, de väntar bara på henne. Medan vattnet kokade berättade hon om sin dag, att de varit ute och seglat och att hon hade fått sköta focken, hon sa att hon ville lära sig segla ordentligt och de sa att i så fall kunde hon få börja i seglarskolan för det fanns säkert platser kvar.
     De drack te och åt de varma smörgåsarna och talade om sommaren som var för torr, det behövdes både regn och värme om det skulle bli någon svamp.
" (sid 40) Flera smakbitar: HÄR.

Passade på att få boken signerad när jag lyssnade: HÄR.

12 kommentarer:

Robert W sa...

Den låter nästan lite otäck. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, lek kan bli allvar. Mattson skriver bra.

Znogge sa...

Jag trodde jag hade läst den men icke så nu är den noterad.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, läst en annan bok av Mattson tidigare.

femfemman sa...

Tack för tips! Ha en fin söndag!

Lotten sa...

Ja, nu funderar jag verkligen på vad som hänt

Mrs Calloway sa...

den boken läste jag för ganska länge sedan. tack för smakebit och påminnelse

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Den vill jag läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, läst även den Den svarta månens år av Mattson

Cinnamon, en fin välskriven bok.

Monika sa...

Kände varken till bok eller författare. Låter intressant.

Mia Eggimann sa...

Jag har inte hört talas om författaren innan, ska hålla utkik

Hanneles bokparadis sa...

Mia, Ellen Mattson en bra författare, medlem i Svenska Akademien.