Vad betyder läsning för hjärnan, språket och tankeförmågan? Och vilken roll kan Svenska Akademien spela för att lyfta läsningens betydelse? Författaren och ledamoten av Svenska Akademien Ellen Mattson intressant att lyssna.
Vi läser allt mindre, speciellt barn och ungdomar. Akademien gör olika insatser för att öka barns läsning. Finns ingen "dålig" litteratur, hon läste Kitty och Vi Fem. Viktigt med mängdläsning, komma upp i snabbhet. Unga säger att: "Läsning är slöseri med tid!"
Djupläsning kräver pappersläsning, kunna gå in i en text, uppleva olika perspektiv. Skumläsning på skärm blir förlust av komplexitet. Virginia Woolf levde i en familj där man läste mycket för barnen, inte bara barnböcker utan även svår läsning. Woolf var mycket intresserad av läsning.
Dålig läsförmåga försämrar korttidsminnet. Lyssna är inte samma sak som läsa själv.Man skapar egna bilder, förlorar sig själv, lämnar verkligheten, annan tid, annans verklighet. Man lär sig något, hur det känns för andra i en annan tid.
Ingen läsning, ingen skrift. Man måste läsa för att kunna skriva.
Mycket byggarbete, inte helt enkelt komma till Göteborgs Litteraturhus.
13 kommentarer:
Väldigt viktigt! Att kunna läsa bra ger mer alternativ i livet.
Det är så mycket som grundas på text i vårt samhälle så läsning är oerhört viktig. Sedan kan man ju lära sig och förstå både om människor och känslor och fakta.
Anki, så sant, svårt att klara sig bra. Och livet torftigare, barn läser för lite idag.
Mösstanten, bra att Ahkademin gör olika insatser för att öka barnens läsning.
Så är det! Jag är så glad för att åtminstone ett av mina barnbarn har läst mycket och fortfarande gör det trots så mycket annat digitalt som upptar intresset. Att läsa för barn kanske också är en orsak till att de själva vill läsa längre fram när de kan läsa. Så har jag upplevt det med mina egna barn och även med barnbarnen.
Karin, precis, jag är också glad att barnbarnen intresserade av böcker, både de minsta och tonåringar läser mycket. Jag bidrar gärna till önskade böcker, de är duktiga på att låna på bibliotek också. Att läsa med barn är viktigt.
Läsning är verkligen A och O men dessvärre sjunker resultaten vilket är helt fel och inte alls bra. Barn i dag läser inte lika mycket längre och det märks tydligt. Här tror jag att en övertro till den nya tekniken har en betydelse. Det är inget fel på den men vi behöver läsa och vi behöver läsa mycket för att få in flytet och den djupare läsförståelsen. På nationella prov märks det tydlig skillnad för en van läsare kan läsa mellan raderna och dra slutsatser utifrån texten vilket en ovan läsare sällan kan. Dessutom har ordförråd och ordförståelse en direkt koppling till hur mycket man läser.
Znogge, precis det där läsandet mellan raderna kräver mycket träning.
Ät helt enig med dej. I allt. Och att lyssna på ljudbok, det är inte samma sak som att läsa!! ( Har varit den inställningen i skolans värld under en period. Idioti tycker jag)
Anna-Lena, intressant att lyssna på Mattson. Ljudbok är bra alternativ, för olika situationer, olika människor, men kan inte ersätta läsning.
det programmet hade jag velat höra! mycket viktigt ämne. pappersböcker bäst!
Mrs Calloway, inget program, Ellen Mattson på plats och pratade, mycket intressant. Pappersböcker bäst i lite svårare texter, djupläsning.
Jag tycker mig ha märkt att det jag läser på papper stannar bättre kvar i mig än det jag lyssnat på eller läst på plattan.
Klimakteriehäxan, så är det men det ena behöver inte utesluta det andra.
Skicka en kommentar