Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

19 september 2024

Allt som är farligt av Stacy Willingham

Allt som är farligt (All the Dangerous Things 2024) av Stacy Willingham. Modernista. Hennes debut En gnista i mörkret (A Flicker in the Dark) gick rakt in på bestsellerlistorna.

För ett år sedan förändrades Isabelle Drakes liv för alltid. Det var då hennes son Mason – 18 månader gammal – togs från sin spjälsäng mitt i natten, medan hon och hennes make sov i rummet bredvid. I avsaknad av bevis och med få ledtrådar för polisen att gå på blev det snart till ett kallt fall.
     Men Isabelle kommer inte att få någon vila, bokstavligen, förrän hon har fått tillbaka Mason. Förutom någon kortare tupplur, eller de blackouter där hon tillfälligt tappar greppet om tiden, har hon knappt sovit det senaste året.
     I en desperat förhoppning om att få fram något nytt vittne eller någon begravd ledtråd går hon med på att intervjuas av en true crime-podd. Men mannens närgångna frågor om Isabelles förflutna gör henne nervös. De envisa frågorna, i kombination med hennes grava sömnproblem, öppnar en dammlucka för obekväma minnen från hennes barndom.
Isabelle börjar ifrågasätta inte bara sina minnen från natten då Mason försvann, utan också vem hon kan lita på – inklusive sig själv. Men oavsett vart det leder tänker hon inte ge upp förrän hon grävt fram sanningen. Översättning Svante Skoglund.

    "Jag minns att jag såg på mitt skrivbord och tänkte på alla människor som jag skulle träffa och allt jag skulle få utforska. Jag tänkte på alla artiklar jag skulle skriva, artiklar som alla förkroppsligade ett sätt att leva som var självklart för en del och fullständigt främmande för andra: tips på var man kan hitta de bästa fågelknivarna och hur man dukar ett bord, en reportage- serie om räkfiske i Louisiana och om countrymusikens historia, recept på kräftgryta på cajunvis och på tomatpaj med den rätta syrligheten. Kontoret var fantastiskt. Det överträffade mina förväntningar." (sid 58)

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Att förlora ett barn måste vara bland det värsta som kan hända.

Znogge sa...

Tack för tipset! Den måste läsas.

Znogge sa...

Typiskt nog kommer den vara som ljudbok på Storytel så det får bli bibblan i stället :D

Hanneles bokparadis sa...

Går utmärkt läsa biblioteksböcker 🙂

Scylla sa...

Nej hu, vilken ångest! Den skulle jag nog inte våga mig på. Att förlora ett barn måste vara det mest fruktansvärda, som Mösstanten skriver, och att sedan inte ens veta vad som har hänt.

Hanneles bokparadis sa...

Scylla, barn inblandat i deckare är nästan för starkt