Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

02 oktober 2024

Mitt liv som död av Håkan Mattsson

Mitt liv som död (2024) av Håkan Mattsson Modernista. Den tredje och avslutande delen i Livet och döden-trilogin, efter Döden för oss samman och Livet skiljer oss åt.
Just som Mathias tror att lugnet till sist infunnit sig dyker det upp nya hot från den mystiska stiftelsen ute på Lidingö. Hans vuxna dotter Hannah är fast besluten att avslöja vad som i åratal pågått på Institutet, handlingar vars konsekvenser skördat så många offer.
    Men Mathias tvekar. Ska han verkligen fortsätta gräva i mysteriet? Är han beredd att riskera sin egen familjs säkerhet för att få fram sanningen? Men så försvinner Hannah plötsligt efter ett tv-framträdande hos Malou och han har inte längre något val.
     Återigen utmanas Mathias världsbild och tvingar honom att konfrontera sin uppfattning om livet och döden. Och när historien stegvis nystas upp närmar sig en sista överraskning – något som inget har kunnat förbereda Mathias på.

    "Han reste sig och såg sig om i rummet. Var hade han lagt mobilen i natt? Till slut fann han den på handfatet inne på toaletten. Hade någon försökt ringa honom? Kanske Hassan, eller Lenita? Nyfiket slet han åt sig luren men den var död. Urladdad, så klart. Och inte hade han någon laddare med sig. Han hade ju ingenting med sig. Efter att ha sköljt av ansiktet och klätt på sig sin skrynkliga kostym, lämnade han hotellrummet. Nere i receptionen betalade han och fick låna en mobilladdare av kvinnan bakom disken. Han noterade att hon synade hans skrynkliga framtoning med viss skepsis, men orkade inte bry sig. I stället slog han sig ner i foajén där han fann ett eluttag, sedan var det bara att vänta på att luren skulle vakna till liv. Tankarna for i väg igen." (sid 28)

Inga kommentarer: