Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

06 oktober 2024

Promenaden av Elisabeth Strout


Novellen Promenaden finns i Olive, igen av Elizabeth Strout, som växte upp i Maine, och bor där och New York växelvis.

Promenaden
"Det var något som var på tok med hans barn.
Detta slog Denny Pelletier när han kom gående ensam på vägen en sen kväll i staden Crosby i Maine, Det var en kylig kväll, och han var inte klädd för det utan hade bara en rock över t-shirten och ett par jeans. Han hade inte tänkt ta en promenad, men efter middagen hade han känt hur behovet vällde upp inom honom, och senare, när hans fru gjorde sig i ordning för att gå och lägga sig, sa han till henne: "Jag måste ta en promenad." Han var sextionio år gammal och i god form, men vissa morgnar kände han sig väldigt stel.
(sid 155)

Denny Pelletier promenerar där och tänker bakåt, sina vänner, kärleken, och möter en av hans barns skolkamrater som det inte har gått så bra för.

Novellresan 2024 hos Ugglan.
Oktober: Maine.




50 historier om USA, Från Maine till Hawaii
av Anders Johnson läste jag för visste inget om Maine, nu vet jag i alla fall att Elizabeth Strout och Stephen King föddes i Portland och flera av deras romaner utspelar sig i Maine.

2 kommentarer:

femfemman sa...

Så var det det där med noveller. Förstår inte varför, men de tilltalar mej inte...

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, det finns noveller för alla smaker.