Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 oktober 2024

Vinterverk av Stephen King


Årstider av Stephen King innehåller långnovellen Vinterverk, som berättar om Sandra Stansfield: en ung blivande mor som blir en av de första i världen att få lära sig andningsprofylax för årtionden tidigare. För hennes läkare, doktor McCarron, blir det inte bara en möjlighet att pröva en ny metod - det blir också en skräckfylld lärdom om livsviljans ofattbara krafter. Kanske lite udda ämne att berätta i en herrklubb under julen. Min första läsning av King, visst skriver han bra, kanske lite långrandig, skapar stämning.

    Vilket löjligt, melodramatiskt uttryck! Och ändå, mina herrar, så ville jag spontant svara: Ja, det känner jag med. Jag hejdade mig naturligtvis; en läkare som säger något sådant borde omedelbart sälja sina instrument och sina läkarböcker och undersöka möjligheten att bli rörmokare eller snickare.
    Jag berättade att hon inte var den första gravida kvinna som kände på det viset, och att hon inte skulle bli den sista. Jag berättade att känslan var så vanlig att läkarna använde den smått ironiska benämningen "dödskuggans-dal-sydromet".
(sid 582)

Novellresan 2024 hos Ugglan.
Oktober: Maine.

6 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Jag gillar King men han har ju skrivit mängder med böcker, jag har bara läst några få.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, det här är min första, och det är en novell, även hans noveller är långa.

femfemman sa...

Trodde bara att han skrev skräck ! Och tjocka romaner..

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, detta är skräck, King är mästare på överraskningar, lite som Hitchcock som alltid börjar med lite mysigt...

Znogge sa...

Visste inte att han skrev noveller men alltid lär man sig något nytt.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, King har skrivit många noveller men de är ganska långa…