Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.
Leta i den här bloggen:
04 juli 2013
Kafka. För en mindre litteratur
Kafka. För en mindre litteratur (1975) av Gilles Deleuze, Félix Guattari är en nyöversatt bok för oss Kafka-nördar, inget för en hängmatta direkt.Författarna gör många paralleller till Processen, Amerika och Slottet, massa fotnötter och sidohänvisningar. Och det görs en del jämförelser med Proust. Man blir sugen på att läsa om. Själv har jag läst Kafka mer som underhållning, och gillat det, sett olika föreställningar. Det finns de som tycker att Kafka är rolig, har humor. I det långa efterordet av Jeana Jarlsbo förklaras Deleuzes och Guattaris helt egna termer och begrepp.
I Kafkas verk är frihet centralt. Att lägga skulden som det centrala i Kafkas verk är helt fel. "Alla läsningar som utgår ifrån det dåliga samvetets intensitet förleds av en skenbild eftersom morallagen är något Kafka skyltar med överallt men samtidigt något som är i flagrant avsaknad av funktionalitet i fiktionens maskineri. Att läsa Kafka är att experimentera sig fram och nedmontera "anordningarna" i enlighet med deras funktionalitet. Skulden har ingen plats i detta tillvägagångssätt. Dess frånvaro låter oss i stället bli varse helt andra känslomässiga spektra som kan vägleda en läsning av verket." skriver Jeana Jarlsbo i efterordet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Spännande med ny Kafka! Det var länge sen jag läste honom senast, säkert mer än 10 år sedan. Hans böcker är typiska "läsa - om - böcker" där man hittar nya bottnar vid varje läsning. Den här ska jag lägga på minnet för senare läsning, kanske inte på sommaren när jag känner mig "avintellektualiserad" ;-)
Inga M, nu finns det tillgång till nya översättningar av Blomqvist och Ågren där man har lagt till några nya kapitel, som Kafkas vän Brod redigerade bort 1925. Jo, Kafka är verkligen en som man kan läsa om, men kanske ingen hängmatte-författare ;)
Just nu håller jag mig till lite enklare litteratur men skulle andan falla på stor Processen i bokhyllan någonstans...
Du hade fastnat i skräpkorgen av någon anledning!
Znogge, Processen är en av mina favoriter!
Jag blir mest fascinerad när litteraturkritiker är säkra på att det finns ett säkert sätt att läsa en författares verk på. Visst blir väl alla kreativa produktörer påverkade av något som är ev. tidstypiskt, eller påverkan från sin uppväxt m.m. Jag tror ändå att läsaren alltid läser igenom sina egna "glasögon" så oavsett en skapares avsikt så tolkas verk av tolkaren. Men jag blir också sugen på att läsa mer Kafka, jag har ju bara läst "skalbaggsboken" ha,ha. Jag tyckte den nog att den var både rolig och sorglig. Som vuxen skulle jag säkert se andra saker.
Metronyx, jo, ibland verkar formen vara viktigare än innehållet för litteraturkritiker... Denna bok är skriven 1975, idag säger man väl mer att varje läsare skapar sin egen text. Kafka är alltid värd en omläsning. Förvandlingen har jag sett som en underbar musikal, med mycket duktig dansare som skalbagge... som klättrare i våningssängen.
Skicka en kommentar